Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Arjan Schoonhoven

Wie dit aanraakt, bestaat

beeld Arjan Schoonhoven in Museumstraat onthuld

Op 7 juli 2006 om 17:00 uur wordt in de Museumstraat Rotterdam, vlakbij het Eendrachtsplein, het kunstwerk Wie dit aanraakt, bestaat onthuld. Dit beeld is gemaakt door Arjan Schoonhoven. De onthulling wordt gedaan door Siebe Thissen van het Centrum Beeldende Kunst, afdeling Beeldende Kunst & Openbare Ruimte.

Het beeld in de Museumstraat is voortgekomen uit een aanmoedigingsopdracht van het Prins Bernhard Cultuurfonds en ondersteund door het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam. De bewoners van de straat hebben positief gereageerd, waarna met de gemeente Rotterdam is overeengekomen dat het kunstwerk voor vijf jaar zal blijven staan.

Het beeld is een in aluminium gegoten afdruk van een geklede mensfiguur. Door gebruik te maken van rubbermallen is een vrij exacte kopie van bijvoorbeeld de structuur van de kleding van de figuur tot stand gekomen. De sculptuur heeft geen sokkel, waardoor de figuur zich niet bóven de straat en de mensen uitstrekt, maar juist onderdeel wordt van de straat en de voetgangers. Als een werkelijke voetganger biedt de figuur zijn handen aan het publiek dat via een lensje in de gesloten ruimte tussen de gevouwen handen kijken. Deze ruimte is het centrum van het beeld. Het vormt een camera obscura waardoor het publiek datgene wat zich vóór het beeld bevindt, het uitzicht op de straat, kan bekijken. Die situatie wordt via een lensje op de huid van de handpalm geprojecteerd, zoals een lens van de camera een beeld op een filmrolletje vastlegt.