Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 4 juli 2006

WSPA: mijd stierenren in Pamplona

Cultuur en traditie zijn geen excuus voor gewelddadige wreedheid met stieren. Dat zegt de World Society for the Protection of Animals (WSPA) aan de vooravond van de jaarlijkse stierenrennen in Pamplona. Vrijdag 7 juli is de start van dit wrede spektakel, waarbij tientallen stieren met geweld door de straten van deze Spaanse stad worden gejaagd.

De stierenrennen maken onderdeel uit van het San Fermin festival, genoemd naar de patroonheilige van de stad Pamplona. Gedurende acht dagen worden de stieren dagelijks door de nauwe straten van de stad gejaagd, opgehitst door uitzinnige mensenmassa's. Veel stieren breken daarbij hun poten, omdat ze uitglijden over de gladde, hobbelige keien.

Tientallen mensen, waaronder ook veel mannelijke toeristen, rennen voor de stieren uit. De WSPA vreest dat toeristen, in het bijzonder backpackers, deze stierenrennen zien als een louterende ervaring en een bewijs van extreme moed. In werkelijkheid is het een uitermate gewelddadige vorm van dierenmishandeling, die onherroepelijk eindigt in de dood van de stieren. De stieren rennen namelijk naar de arena, waar ze nog 20 minuten moeten 'vechten' voordat ze uiteindelijk op wrede wijze worden gedood.

'Toeristen zouden wijzer moeten zijn dan hieraan mee te doen,' zegt Manja Remmerswaal, WSPA Nederland. 'Cultuur en traditie zijn geen enkel excuus voor wreedheid met dieren. Stierenrennen en stierengevechten zijn middeleeuwse gebruiken die zo snel mogelijk moeten worden afgeschaft, en dat geldt voor alle zogenaamde sporten waar dieren het tegen mensen of tegen elkaar moeten opnemen.'

Samen met haar Spaanse lidorganisatie ADDA strijdt de WSPA al jaren tegen het stierenvechten in het Spaanse Catalonië, en met succes. Vorige week heeft het Catalaanse parlement besloten in september te stemmen over een aanpassing van de Dierenbeschermingswet. Als de wijziging erdoor komt, zal dat in essentie het einde betekenen van het stierenvechten in Catalonië.

Extra informatie

* Pamplona heeft circa 200.000 inwoners. Tijdens het weekend van het festival groeit dat uit tot een menigte van 2 miljoen mensen.
* Ieder jaar vallen er doden en gewonden tijdens de stierenrennen van Pamplona. Sinds 1924 zijn er 13 mensen bij omgekomen. Tijdens stierengevechten worden in Spanje jaarlijks naar schatting 40.000 stieren gedood.
* De WSPA vertegenwoordigt ruim 660 dierenbeschermingsorganisaties in meer dan 140 landen en is daarmee de grootste federatie van dierenwelzijnsorganisaties ter wereld. De WSPA helpt in landen waar de kennis, de wil of het geld ontbreekt om iets voor dieren te doen.

Noot voor de redactie;

Ingezonden persbericht