MINFIN: Staatssecretaris Wijn slaat eerste Rembrandt Vijfje

Ministerie fin

http://www.minfin.nl

Staatssecretaris Joop Wijn van Financiën slaat vrijdag 7 juli een speciale zilveren 5 euromunt om de 400ste geboortedag van Rembrandt te vieren. De ceremoniële eerste slag van dit 'Rembrandt Vijfje' vindt plaats om 11:00 uur in De Lakenhal te Leiden.

Beeldend kunstenaar Berend Strik tekende voor het ontwerp van de munt. Hij liet zich inspireren door een zelfportret van Rembrandt. Door zowel het portret van Koningin Beatrix als dat van Rembrandt van borduursteken te voorzien eert Strik de artistieke vrijheid die de oude meester kenmerkt. Voor het ontwerp van het Rembrandt Vijfje combineert Strik verschillende technieken: op een gelaserde foto modelleert hij de lijnen van het borduursel.

Het Rembrandt Vijfje is een wettig betaalmiddel in Nederland en is vanaf 17 juli verkrijgbaar op het postkantoor. De munt is voor verzamelaars ook verkrijgbaar in de hoogwaardige kwaliteit Proof waarvan twee versies worden geslagen: een zilveren E 5,- munt en een gouden E 10,- munt. Deze exclusieve munten zijn te bestellen via de website van de Koninklijke Nederlandse Munt, www.knm.nl.

Meer informatie over het Rembrandt Vijfje is te vinden op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt: www.knm.nl.