KWF Kankerbestrijding



persbericht

Kindertheater in de strijd tegen huidkanker

KWF Kankerbestrijding start met theatervoorstelling over verstandig zonnen

Amsterdam, 6 juli 2006 De hittegolf is een feit en iedereen geniet volop van de zon! Maar te veel zon en vaak verbranden tijdens de kinderjaren vergroot de kans op huidkanker. Daarom richt KWF Kankerbestrijding zich met de campagne Te veel zon is niet gezond op kinderen en hun ouders.

Een nieuw onderdeel van deze KWFzoncampagne is een theatervoorstelling over zon en spelen voor kinderen. Tijdens de voorstelling Sjonnie Shadow slaat toe leren de kinderen spelenderwijs omgaan met de zon. De theatertour gaat op vrijdagmiddag 7 juli van start dichtbij de Goede Doelen Winkel, namelijk op het Plein in Den Haag.

Gedurende de zomermaanden juli en augustus is de voorstelling op zon 75 campings in het hele land gratis bij te wonen.

De campagne

Sinds eind jaren tachtig voert KWF Kankerbestrijding campagne om mensen bewust te maken van de risicos van zonnen. Sinds 2004 is de campagne gericht op kinderen en hun ouders, omdat de huid van kinderen gevoeliger is voor de schadelijke gevolgen van UV-straling dan de huid van volwassenen. Uit onderzoek* blijkt dat slechts een kleine meerderheid van ouders en hun kinderen (resp. 56,3% en 55,8%) weet dat bescherming tegen de zon extra belangrijk is voor kinderen tot en met 15 jaar.

Centraal in de KWF campagne staat stripfiguur Sjonnie Shadow. Hij laat kinderen zien hoe je verstandig kunt zonnen. De theatervoorstelling is dit jaar ontwikkeld als voorlichtingsmethode om kinderen te bereiken. Door het interactieve karakter ervan leren kinderen hoe ze hun huid kunnen beschermen tegen te veel zon.

Toename huidkanker

Waren er in 2000 ongeveer 21.000 nieuwe gevallen van huidkanker per jaar, in 2015 komt dat aantal uit op naar schatting 37.000; een toename van ongeveer 75%. Dit heeft te maken met de toegenomen populariteit van zonnebaden en zonvakanties in de afgelopen decennia.

Vooral mensen met een lichte huidskleur (39% van de Nederlanders) zijn gevoelig voor verbranding en lopen daardoor een verhoogd risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Er overlijden jaarlijks ongeveer 600 mensen aan huidkanker.

Zie ook

* Dossier en beeldmateriaal KWF-zoncampagne 2006 (Sjonnie Shadow)


*Onderzoek Kinderen in de zon (november 2005), uitgevoerd door Qrius in opdracht van
KWF Kankerbestrijding.

laatst gewijzigd op 06 jul 2006