41% opbrengst tsunami actie besteed en gerapporteerd

Kerkinactie

80 miljoen euro (41%) van de inkomsten op giro 555 voor de getroffenen van de tsunami-ramp op 26 december 2004 is besteed en gerapporteerd aan noodhulp en wederopbouw. De 17 SHO lid- en gastorganisaties hebben reeds 80% van de opbrengst toegewezen aan projecten. Dat is inclusief de gerapporteerde bestedingen. De overige 20% is gepland en wordt voor het eind van 2006 toegewezen. Dat staat in de 5e tussenrapportage tsunami die de Samenwerkende Hulporganisaties vandaag uitbrengen. Het rapport heeft betrekking op de periode 26 december 2004 tot en met 31 maart 2006. Het verschijnt tegelijkertijd met het verslag van de actie over het jaar 2005.

Ontwikkelingen
De hulpverlening van de SHO-leden en -gastleden zit in de wederopbouwfase. Via hun lokale particuliere partnerorganisaties en internationale netwerken is tot nu toe 33% van de opbrengst uitgegeven aan noodhulp en 67% aan wederopbouw. In het rapport is een uitgebreid overzicht opgenomen van bereikte resultaten en doelgroepen. Organisaties komen knelpunten bij de uitvoering tegen en werken aan oplossingen. Zo blijft de coördinatie lastig. Organisaties van de SHO zijn initiatieven gestart om de coördinatie te verbeteren. Er is veel vraag naar arbeidskrachten en materiaal, die tot prijsstijgingen heeft geleid. Het gevolg is dat de organisaties minder doelen kunnen bereiken. Om te kunnen voldoen aan de vraag naar arbeidskrachten leiden hulporganisaties personeel op. Het tempo waarin huizen worden gebouwd is toegenomen. Toch blijven het puinvrij maken van de grond, het vinden en registreren van de eigenaar, onduidelijk overheidsbeleid over bestemmingsplannen en de bufferzone vertraging veroorzaken bij het herstel van de infrastructuur.

Sri Lanka en Atjeh
80% van de opbrengst van de Nationale Actie is ten goede gekomen aan projecten in Sri Lanka en Indonesië. De overige 20% wordt besteed in India, Somalië, Myanmar en Thailand. In het zuiden van Sri Lanka verloopt de hulpverlening goed, maar in het oosten en noordoosten van het land ondervinden de lokale en internationale uitvoerende organisaties grote hinder van de burgeroorlog. De veiligheid van de werkers wordt nauwlettend in de gaten gehouden en organisaties bereiden zich voor op noodhulp als gevolg van het conflict. Sinds het vredesakkoord in gesloten- augustus vorig jaar - werden veel obstakels weggenomen voor de wederopbouw. In straf tempo worden nu in Atjeh huizen gebouwd en besteden organisaties met vredesopbouwactiviteiten aandacht aan de terugkeer van ex-Gam strijders in de samenleving.

Evaluatie
De SHO hebben een externe consultant ingeschakeld om een interne evaluatie te verrichten van de programma's gefinancierd uit SHO tsunami fondsen. Doel van de evaluatie is te leren van de hulpverlening en de kwaliteit van noodhulp en wederopbouw te verbeteren. De consultant verricht bureaustudie, houdt interviews en maakt gebuikt van de veelheid aan evaluatierapporten en veldstudies van de SHO-leden en gastleden. De evaluatie, waar zowel de vaste als de gastleden van de SHO aan deelnemen, wordt in november afgerond.

Verslag van de actie 2005
De SHO hebben besloten dat zij een verslag over de actie van 26 december 2004 tot 31 december 2005 publiceren. Het rapport bevat een Voorwoord van de Commissie van Toezicht, ondertekend door Henk Koning, oud-voorzitter van de Algemene Rekenkamer. De Commissie is van oordeel dat in het verslag de bestedingen voor Azië evenals de samenwerking goed inzichtelijk zijn gemaakt. Het rapport past in een reeks van rapportages die de SHO over de hulpverlening na de tsunami en de aardbeving in Pakistan en India hebben gepubliceerd. Aan het rapport liggen de door accountants goedgekeurde jaarrekeningen van de lid- en gastlidorganisaties ten grondslag.

De Samenwerkende Hulporganisaties zijn een samenwerkingsverband, dat bij grote crises aandacht vraagt en fondsen werft voor een rampsituatie. De SHO bestaan uit: Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Stichting Vluchteling, TEAR fund, Terre des Hommes en Unicef Nederland. Momenteel is Kerkinactie voorzitter van de SHO.