EIM

Onderzoeksberichten:

Specialisten weinig bij bedrijfsoverdrachten betrokken

publicatiedatum: vr 7 jul 2006

In slechts één op de tien gevallen worden adviseurs die gespecialiseerd zijn in bedrijfsoverdrachten daadwerkelijk betrokken bij het proces van bedrijfsoverdracht in het MKB. Accountants worden veruit het meest betrokken. Dit blijkt uit een EIM-rapport waarin inzichtelijk wordt gemaakt waar en wanneer externe adviseurs worden betrokken bij bedrijfsoverdrachten in het Nederlandse MKB.

Specialisten in bedrijfsoverdracht worden slechts in 11% van de gevallen betrokken bij het traject. Emotionele aspecten van de bedrijfsoverdracht maken in hooguit 30% van de gevallen onderdeel uit van het advies. Meestal gaat het om fiscale, planmatige en juridische adviezen. Accountants worden veruit het meest bij bedrijfsoverdrachten betrokken. Andere groepen adviseurs worden veel minder frequent betrokken. Bij geplande, langdurige bedrijfsoverdrachten worden vaak meerdere adviseurs in het proces betrokken. Bij korte overdrachtstrajecten speelt meestal alleen de accountant of de bank een rol. In extreme situaties wordt vaker uitgebreid advies ingehuurd, dat wil zeggen: als het bedrijf het erg goed of juist erg slecht doet in de jaren voor de overdracht. Bij een intensief traject wordt vervolgens ook vaker op het emotionele vlak geadviseerd. Opvallend is dat een groot deel van de bedrijven het direct na de overdracht minder goed doet als er een (team van) adviseur(s) bij het overdrachtsproces betrokken was. Een soortgelijk resultaat werd ook al eens twee jaar geleden gevonden. Op de wat langere termijn geeft vooral het persoonlijk ondernemerschap van de opvolger de doorslag en is het proces van de bedrijfsoverdracht minder belangrijk.

Inlichtingen: 079 343 06 04

Publieksrapportages: De externe adviseur bij bedrijfsoverdrachten in het MKB publicatiedatum: vr 7 jul 2006 ( 235 Kb )

Korte inhoud:

Dit rapport focust op het proces van bedrijfsoverdracht in het Nederlandse MKB. Hoe regelen oude en nieuwe ondernemers deze transitie, en specifiek: hoe worden externe adviseurs betrokken, waarom gebeurt het, en welke effecten heeft dit? Dit is gedaan aan de hand van een onderzoek met een representatieve steekproef onder MKB-bedrijven. De gegevens zijn verzameld in het voorjaar van 2005.

Auteur: dr. J. Meijaard
drs. S.C. Oudmaijer
Prijs gedrukte versie: 30,00 euro
Thema: Ondernemerschap
MKB-Bedrijfsprestaties
Bestelnummer: A200605
ISBN: 9037109705 Aantal pagina's: 32
Download deze publicatie in PDF formaat Bestel gedrukte versie Publieksrapportages