Inspectie Verkeer en Waterstaat


5 juli 2006: Stijgende lijn in veiligheid van rolstoelvervoer

De naleving van wet- en regelgeving voor veilig beroepsvervoer van rolstoelgebruikers met taxi of bus is in 2005 sterk verbeterd. Was hier in 2004 bijvoorbeeld nog in 90% van de gevallen sprake van geen of onjuist gordelgebruik, in 2005 is dit teruggedrongen tot 25,5%. Dat meldt de Inspectie Verkeer en Waterstaat in een rapport over haar thema-actie ter bevordering van veilig rolstoelvervoer.

De resultaten die uit controles op het rolstoelvervoer in 2004 naar voren kwamen, waren dermate verontrustend dat de inspectie in 2005 een speciale thema-actie startte. Deze bestond uit een combinatie van voorlichting over de wettelijke veiligheidseisen en weginspecties. Van oktober tot en met december 2005 controleerde de inspectie 775 voertuigen met in totaal 1262 rolstoelgebruikers. Behalve het gordelgebruik werd onder meer gelet op de bevestiging van de rolstoel. De onjuiste bevestiging van rolstoelen in taxi of bus is gedaald van 8% naar 3%.

Hoewel de inspectie constateert dat er sprake van een aanzienlijke verbetering in het beroepsvervoer van rolstoelgebruikers is, is ze van mening dat dit vervoer nog veiliger kan en moet. De handhavingacties worden daarom gecontinueerd en overleg met de branche over dit onderwerp voortgezet.

Bestanden bij dit artikel
Eindevaluatie rolstoelvervoer 2005 (korte versie) Eindevaluatie rolstoel 2005 (uitgebreide versie)

7-7-2006 Inspectie Verkeer en Waterstaat. Privacy statement