VVD


6-7-2006

"Braziliaanse voedselimporten moeten aan zelfde eisen voldoen"

Europarlementariër Jan Mulder (VVD) heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie over de ondermaatse Braziliaanse controles op voedsel bestemd voor export naar de Europese Unie.

In twee rapporten van het Europese Voedsel en Veterinair Bureau (FVO) werd geconstateerd dat de controles op die producten met betrekking tot aanwezigheid van (pesticide)residuen en diergeneesmiddelengebruik ver onder de maat zijn. Mulder: "Het is onacceptabel dat importproducten niet aan dezelfde eisen onderworpen worden, als voedselproducten afkomstig van binnen de EU. Dat leidt tot risico's voor de consument en imagoschade voor de betrokken producten. Bovendien valt het ook niet uit te leggen aan Europese producenten, die wel aan de strenge eisen moeten voldoen." De situatie is extra schokkend, omdat in 2003 al voor een groot gedeelte dezelfde tekortkomingen werden geconstateerd in het Braziliaanse controlesysteem.

Hieronder vindt u de tekst van de schriftelijke vragen:

Onlangs publiceerde het Voedsel- en Veterinaire Bureau een rapport (DG SANCO/7712/2005), waarin op basis van een missie eind 2005 geconcludeerd wordt dat de controle van Braziliaans vlees op residuen en diergeneesmiddelen niet adequaat is en niet de garanties geeft die de EU vraagt. Diezelfde tekortkomingen werden ook reeds in 2003 geconstateerd (DG SANCO/9047/2003). De Braziliaanse autoriteiten hebben de toen voorgelegde aanbevelingen voor verbetering blijkbaar volledig genegeerd. In de Nederlandse pers heeft de publicatie van dit rapport geleid tot berichten dat het vlees op de Europese markt niet in alle gevallen meer veilig zou zijn. Tevens wordt in het rapport geconstateerd dat er varkensvlees is geëxporteerd naar de Europese Unie (zij het voor het eigengebruik van schepen volgens de Braziliaanse autoriteiten), terwijl dit, gezien de ziektestatus van Brazilië niet toegestaan was en er in Brazilië geen varkensslachterijen zijn die geregistreerd staan als voldoenden aan de Europese eisen. Tot slot zouden ook eieren naar de EU geëxporteerd zijn, terwijl Brazilië niet op de lijst staat van landen met een goedgekeurde residubewakingsplannen (2005/233/EC).

In een ander rapport van de het Voedsel- en Veterinaire Bureau (DG SANCO/7703/2005) werd geconstateerd dat de controles op de producten van plantaardige origine weinig zekerheid bieden over het voldoen aan Europese standaarden van deze producten.


1. Kan de Commissie aangeven hoe het mogelijk is dat het Braziliaanse controlesysteem vele jaren niet aan de EU-normen voldoet zonder dat de Commissie heeft ingegrepen?


2. Is de Commissie ook van mening dat het toelaten van producten van buiten de EU op de Europese markt die niet in de door de EU vereiste mate zijn gecontroleerd grote risico's met zich meebrengt voor de zowel de Europese consument, alsook grote veterinaire risico's voor de Europese veehouderij?


3. Hoe schat de Commissie de productimagoschade voor de Europese producenten in als gevolg van het toelaten van dergelijke ondermaats gecontroleerde producten op de Europese markt?


4. Welke maatregelen is de Commissie voornemens te nemen om de risico's, zowel voor de volksgezondheid, de marktschade te beperken, en is tijdelijke sluiting van de Europese grenzen voor deze producten een mogelijkheid die overwogen wordt?