Gemeente Zaanstad

Gemeenteraad Zaanstad kiest voor Jan Baas (PvdA) Voordracht nieuwe burgemeester
06-07-2006

De gemeenteraad van Zaanstad heeft vandaag in een besloten vergadering haar voorkeur uitgesproken voor de heer Jan Baas (53) als nieuwe burgemeester van Zaanstad. De heer Baas is momenteel burgemeester van Enkhuizen. Hij heeft ruime bestuurlijke ervaring en is mede vanuit zijn rol als wethouder in Beverwijk en later als burgemeester van Wieringen en nu Enkhuizen goed bekend met wat er in het Zaanse speelt.

De voorzitter van de vertrouwenscommissie, de heer L. Groen, typeert Jan Baas als volgt: "De heer Baas komt over als een open, strategisch en betrokken persoon. Hij kent Noord-Holland en de bewoners goed, heeft een uitgebreid netwerk en kenschetst Zaanstad als een boeiende stad met grote ambitie waar hij graag zijn steentje aan wil bijdragen."

Procedure tot nu toe
In de afgelopen weken heeft de vertrouwenscommissie meerdere kandidaten gesproken die hebben gesolliciteerd op het burgemeesterschap van Zaanstad.
De gemeenteraad heeft uiteindelijk de heer Baas als eerste kandidaat op de voordracht geplaatst. De tweede kandidaat blijft geheim, conform de Gemeentewet. Over de procedure, de kandidaten en de gesprekken met de kandidaten worden dan ook geen verdere mededelingen gedaan.

Vervolg van de procedure
Nadat de raad zijn voordracht heeft gedaan, rapporteert de Commissaris van de Koningin van de Provincie Noord-Holland aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de inhoud en het verloop van de procedure. Daarbij gaat hij in op zijn overleg met de gemeenteraad en de vertrouwenscommissie.
De minister ontvangt de voorgedragen kandidaat en doet vervolgens een voordracht tot benoeming aan Hare Majesteit de Koningin. Door de ondertekening van het Koninklijk Besluit wordt de benoeming een feit, waarna beëdiging door de Commissaris van de Koningin geschiedt.