Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ter Horst nieuwe voorzitter Zonmw

Persbericht, 7-7-2006

Minister Hoogervorst (VWS) heeft dr. G. (Guusje) ter Horst benoemd per 1 oktober 2006 voor de duur van 4 jaar als voorzitter van ZonMw. Zij volgt drs. Dick J.D. Dees op, wiens wettelijke benoemingsperiode dit jaar eindigt. Haar huidige functie als burgemeester van Nijmegen zal zij tot 1 januari 2007 blijven vervullen.

ZonMw is een zelfstandig bestuursorgaan dat werkt aan de verbetering van preventie, zorg en gezondheid door het stimuleren en financieren van onderzoek, ontwikkeling en implementatie. ZonMw bestrijkt het hele spectrum van fundamenteel gezondheidsonderzoek tot en met de praktijk van de gezondheidszorg. Als schakel tussen maatschappij en wetenschap stimuleert ZonMw kennis en vernieuwingsprojecten en de bruikbaarheid daarvan voor de praktijk. De belangrijkste opdrachtgevers en financiers zijn het ministerie van Volksgezondheid,Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Mevrouw Ter Horst werd in 1952 in Deventer geboren. Na haar gymnasium(ß)-opleiding in Den Haag studeerde zij psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1976 deed zij doctoraal examen en in 1984 promoveerde zij in de sociale wetenschappen. Vanaf 1977 werkte mevrouw Ter Horst bij de vakgroep Sociale Tandheelkunde van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Vanaf 1986 tot 1994 was zij daar universitair hoofddocent. Van 1986 tot 1992 zat zij in de gemeenteraad van Amsterdam. Van 1992 tot 1994 was mevrouw Ter Horst voorzitter van de universiteitsraad van de Universiteit van Amsterdam.

In 1994 werd zij wederom gekozen voor de gemeenteraad van Amsterdam en werd zij benoemd tot wethouder. In 1998 begon zij aan haar tweede periode in die functie. Mevrouw Ter Horst heeft diverse nevenfuncties op het terrein van openbaar bestuur, publieke gezondheidzorg, wetenschap en cultuur. Mevrouw Ter Horst is lid van de PvdA.

De benoeming van mevrouw Ter Horst is tot stand gekomen in overleg met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).