Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

Reactie PvdA Noord-Holland op Rekenkamerrapport rechtmatigheid:

"Provinciebestuur moet conclusies Randstedelijke Rekenmaker overnemen"

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland moeten de conclusies van het Randstedelijke Rekenkamerrapport over de rechtmatigheid overnemen en de aanbevelingen uitvoeren. Dat stelt de statenfractie van de PvdA in een eerste reactie op dit vandaag verschenen rapport. PvdA-fractievoorzitter Peter Visser: "Het valt op dat de eerste reactie van Gedeputeerde Staten is dat een aantal conclusies van de Randstedelijke Rekenkamer onjuist zijn. Dat wekt niet de indruk van een voldoende gevoel van urgentie, nodig om de financiën van de provincie op orde te krijgen".

De Randstedelijke Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de rechtmatigheid van de provinciale uitgaven in 2005. Van rechtmatigheid is alleen sprake wanneer wordt gehandeld in overeenstemming met (provinciale, landelijke of Europese) wetten en regels. De Rekenkamer concludeert dat er in de jaarstukken van 2005 voor 10,6 miljoen euro aan fouten in de rechtmatigheid gevonden zijn. Hiervan kan 9,2 miljoen nog hersteld worden, mits het provinciebestuur de Jaarrekening aanpast. Ook concludeert de Rekenkamer dat als de controlerend accountant alle gevonden onrechtmatigheden had meegenomen, deze de Jaarrekening had moeten afkeuren.

De PvdA is geschrokken van de conclusies van de Rekenkamer. "De handelwijze van de accountant zal ongetwijfeld een rol gaan spelen bij de beoordeling van zijn werkzaamheden door de Rekeningencommissie", aldus Visser. "Belangrijker voor nu is dat weer blijkt dat dit College van Gedeputeerde Staten de financiën van de provincie niet op orde heeft. Voor alle duidelijkheid: van fraude is geen sprake, maar wel zijn er erg veel slordigheden en fouten geconstateerd. Dit is een kwalijke zaak. Burgers moeten zich aan de regels houden, van overheden mag je dat helemaal verwachten. Bovendien houdt de provincie toezicht op de financiën van gemeenten en grijpt ze daarbij ook vaak in. Dat kan de provincie natuurlijk alleen geloofwaardig doen wanneer zij op zijn minst zelf de zaken op orde heeft".

Gedeputeerde Staten geven in hun reactie op het rapport aan dat zij de belangrijkste conclusies van het rapport niet delen. De jaarrekening had volgens hen gewoon kunnen worden vastgesteld aanstaande maandag. Visser: "Wij zijn het daar niet mee eens en gelukkig de meerderheid van Provinciale Staten met ons. Afgelopen maandag is al besloten om eerst de Jaarrekening te laten verbeteren en daarvoor maandag nog wel onze opmerkingen mee te geven". De PvdA vindt dat de gedeputeerde de gemaakte fouten zoveel mogelijk moet herstellen. "Wij gaan er nu ook wel van uit dat hij dat zal doen, want tot nu toe wekt gedeputeerde Hooijmaijers wel de indruk werk te willen maken van de rechtmatigheid".

De PvdA krijgt steeds meer de indruk dat het goed zou zijn om na de verkiezingen één gedeputeerde voor financiën, personeel en organisatie aan te stellen. Visser: "Als financiën en personeel en organisatie in één hand komen kan de organisatie beter op orde worden gebracht en kan er beter toezicht gehouden worden op de financiële huishouding van de provincie. Fouten en onrechtmatigheden zullen dan sneller voorkomen kunnen worden. De PvdA zou daarbij de voorkeur willen geven aan een gedeputeerde die niet zozeer het politieke debat opzoekt om te willen scoren, maar wellicht wat meer in stilte keihard gaat werken aan het op orde brengen van de planning, uitvoering en organisatie van de provinciale financiën".


*** EINDE PERSBERICHT ***