Nederlandse Akkerbouw Vakbond



NAV heeft twijfels over ware bedoelingen Cosun
De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) heeft twijfels over de ware bedoelingen van Cosun bij het eenzijdig opzeggen van de raamovereenkomst Suikersysteem per 1 januari 2007. Door het opzeggen van de overeenkomst ontstaat de indruk dat Cosun de macht wil grijpen in suikerproducerend Nederland. De indruk wordt versterkt door het feit dat de doorschuifregeling het Suikersysteem 2006 ook al door Cosun en CSM zonder overleg met telers, eenzijdig is vastgesteld. NAV start onderzoek haalbaarheid brede (Europese) oogstschadeverzekering
In opdracht van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) onderzoekt LEI
- Wageningen UR de mogelijkheden van een brede (Europese) oogstschadeverzekering. Aanleiding is de steeds groter wordende kwetsbaarheid van bedrijven als gevolg van het EU-landbouwbeleid, de geringe financiële buffers van bedrijven en de terugtredende overheid. Eind 2006 zijn de resultaten bekend. In andere landen waaronder de VS en Canada zijn al brede oogstschadeverzekeringen waaraan ook de overheden een financiële bijdrage leveren.
NAV: Plantaardig eiwit verdient meer aandacht in EU-beleid De overheid besteedt terecht meer aandacht aan biobrandstoffen. Maar de functie van de akkerbouw als leverancier van plantaardig eiwit verdient nog meer impulsen. Die conclusie trekt de NAV uit een in haar opdracht verricht onderzoek naar alternatieven voor het huidige EU-landbouwbeleid. De EU voorziet slechts in 23% van de behoefte aan plantaardig eiwit.