Ministerie van Justitie

Persbericht

Jaarbericht DJI 2005: verdere groei van capaciteit en aantal gedetineerden
7 juli 2006
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft in 2005 ruim 10.000 mensen meer ingesloten dan in het jaar ervoor. De capaciteit van de DJI steeg vorig jaar met bijna 1300 plaatsen naar meer dan 22.000. Dat staat in het DJI-Jaarbericht 2005, dat vandaag aan de Tweede Kamer is verzonden.

De stijging van het aantal mensen dat in 2005 is ingesloten komt vooral voor rekening van het gevangeniswezen en de vreemdelingenbewaring. In totaal verbleven vorig jaar 82.453 mensen voor korte of langere tijd in een inrichting van de DJI.

Mede door de uitbreiding van het meerpersoonscelgebruik steeg de totale gemiddelde capaciteit van 21.088 plaatsen in 2004 naar 22.382 plaatsen in 2005. Hierdoor beschikte DJI over voldoende capaciteit, zodat in 2005 geen gedetineerde met incidenteel versneld ontslag (IVO) moest worden heengezonden. Daarnaast is binnen de beschikbare capaciteit via herbestemming en aanpassing ruimte gezocht voor de oplossing van specifieke knelpunten. Zo zijn eind vorig jaar in zes penitentiaire inrichtingen volwaardige tbs-afdelingen gerealiseerd. Daardoor kunnen tbs-gestelden die wachten op een behandeling in een tbs-inrichting sneller worden geplaatst. Het gaat in het totaal om 146 plaatsen, die vanaf 1 januari 2006 beschikbaar zijn gekomen.

Ondanks de toename van het aantal gedetineerden lag het aantal ontvluchtingen uit gesloten inrichtingen in 2005 lager dan het gemiddelde over de afgelopen jaren. In het gevangeniswezen zijn vorig jaar 16 gedetineerden ontvlucht, vanuit de jeugdinrichtingen 8. In de inrichtingen voor vreemdelingenbewaring zijn 14 ontvluchtingen genoteerd. Vanuit de tbs-inrichtingen zijn er geen ontvluchtingen geweest. Wel onttrokken 73 tbs-gestelden zich aan hun verlof. In 2004 waren er nog 99 onttrekkingen. De daling van het aantal onttrekkingen deed zich vooral voor in het laatste trimester van vorig jaar, nadat de verlofregels voor tbs-gestelden en de controle daarop waren aangescherpt.

Een deel van de werkzaamheden verricht DJI ook buiten de muren van de inrichtingen. In 2005 is het gemiddelde aantal plaatsen voor elektronische detentie voor volwassenen uitgebreid naar 219. Ook jongeren die in de laatste fase van hun straf of maatregel deelnemen aan een scholings- en trainingsprogramma (STP) verblijven buiten de muren van de inrichting. De nadruk binnen de STPs ligt op scholing, werk of stage en vrijetijdsbesteding. Als blijkt dat een jongere deze vrijheid nog niet aankan, wordt hij of zij weer in de inrichting opgenomen.

Het jaar 2005 stond verder in het teken van de voorbereiding op de omvangrijke veranderingen die DJI de komende jaren gaat doorvoeren. Met het programma Detentie en behandeling op maat (DBM) werkt DJI aan een doeltreffende, doelmatige en doelgroepgerichte detentie voor volwassen gedetineerden. Eind 2005 kwam in Lelystad de eerste inrichting gereed, waarin kortgestraften volgens deze nieuwe werkwijze worden gedetineerd.