Provincie Utrecht

Nieuwe bordjes langs provinciale wegen

7-7-2006 -

Snel de weg vrij

Het plaatsen van het bordje maakte deel uit van de officiële Utrechtse start van het Incident Management (IM) waarin wegbeheerders, politie, hulpdiensten en bergingsbedrijven samenwerken om de weg na een
ongeval zo snel mogelijk vrij te krijgen. IM komt de verkeersveiligheid en de doorstroming ten goede. In de provincie Utrecht wordt gestart met een proef op drie wegen in de omgeving van De Ronde Venen, Breukelen, Loenen en Woerden (N201, N212 en N401).
IM is vooral in organisatorisch opzicht een bijzonder complexe zaak. Er moet in korte tijd met veel verschillende organisaties worden samengewerkt en afgestemd, waarbij iedereen van elkaars handelen afhankelijk is.

Nieuwe hectometerpaaltjes
Langs de wegen waarop de provincie met IM aan de slag gaat, worden nieuwe hectometerbordjes geplaatst. Deze bordjes geven informatie over de locatie. Die informatie is nodig om snel en eenduidig de exacte plek van het ongeval/calamiteit aan te kunnen geven bij de uitvoering van IM.
Naast die informatie over de locatie geven de bordjes ook de maximumsnelheid aan die op die plek gereden mag worden. Hiermee komt de provincie tegemoet aan een grote wens van de weggebruikers die uit het wegbelevingsonderzoek van de ANWB naar voren is gekomen (zie hierna).
De provincie Utrecht gaat deze nieuwe paaltjes binnen drie jaar ook langs al haar andere wegen plaatsen.
Het gaat totaal om ca. 6000 bordjes.

Wegbelevingsonderzoek
In 2005 heeft de ANWB een Wegbelevingsonderzoek uitgevoerd op Utrechtse provinciale wegen. Ruim 100 weggebruikers hebben hun oordeel gegeven over staat, comfort en veiligheid van de wegen. Ten gevolge van de vaak wisselende snelheidslimieten had zo'n 85% van de weggebruikers vaak behoefte aan ondersteunende informatie over de maximumsnelheid. De wisselende belijning en het ontbreken van een logische relatie met de snelheid leidde tot verwarring bij de weggebruikers. Daarnaast vonden zij dat ook het onderhoud van wegen en bermen op een aantal plaatsen beter zou moeten.

De provincie is aan de slag gegaan met de uitkomsten van het onderzoek. Naast het plaatsen van de nieuwe hectometerbordjes gaat de provincie binnen drie jaar conforme belijning aanbrengen zodat er een helder, eenduidig beeld ontstaat voor de weggebruiker. Daarnaast komt er meer geld beschikbaar voor beheer en onderhoud.

Meer informatie: Clara van Foreest, telefoon (030) 258 33 19Op 6 juli plaatste gedeputeerde Ger Mik van de provincie Utrecht het eerste nieuwe hectometerbordje langs de N201 bij Vreeland. Binnen drie jaar zullen de bordjes langs alle provinciale wegen geplaatst zijn. Het gaat in totaal om zo'n 6000 bordjes. Naast de aanduiding van de locatie staat er op het bordje ook aangegeven hoe hard je op die plaats mag rijden. Hiermee komt de provincie tegemoet aan een grote wens van de weggebruiker.