D66

"Met name CDA en VVD hebben in de afgelopen tijd geprobeerd D66 de schuld van de crisis in de schoenen te schuiven. D66 is wars van machtsmisbruik en ook van machtspolitiek. Wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen. De fractie en de bewindslieden konden niet langer verantwoordelijkheid dragen voor het beleid van minister Verdonk. Dat was voor D66 uiteindelijk belangrijker dan het oogsten van het zoet. Dat zoet, waar D66 als mede-architect van de economische hervormingspolitiek heel hard aan heeft bijgedragen, komt er toch wel. ", schrijven lijsttrekker Alexander Pechtold en partijvoorzitter Frank Dales in een brief die vrijdag 7 juli bij de leden in de bus valt.

Zij gaan in de brief in op de gebeurtenissen rond de kabinetscrisis. Verder blikken zij vooruit op de komende campagneperiode en het jubileumcongres op 7 oktober in Amsterdam, waar D66 haar 40ste verjaardag viert.

Lees hieronder de volledige tekst van de brief.
---

Beste Democraat,

Na een enerverende week willen wij met u delen waarom D66 de steun aan het kabinet Balkenende II heeft ingetrokken.

De kabinetscrisis is ontstaan, omdat tijdens het debat met de minister-president bleek dat minister Verdonk van Vreemdelingenbeleid en Integratie haar macht misbruikt had. Zij heeft van Ayaan Hirsi Ali excuses verlangd in ruil voor een versnelde verstrekking van een paspoort. De minister moest er mee kunnen leven, aldus de minister-president.

De fractie en bewindslieden hebben vervolgens de conclusie getrokken, dat minister Verdonk daarmee te ver is gegaan. Zij heeft haar macht misbruikt om daarmee haar eigen straatje schoon te vegen. Dat mag en kan niet in een beschaafd land. Hier gaat het om de essentie van het bestaan van D66, de omgang van de overheid met burgers, de macht en het kwetsbare individu. Daarom heeft de D66 fractie de motie van wantrouwen tegen deze minister gesteund.

Toen vervolgens bleek dat minister Verdonk niet zou aftreden, heeft de D66 fractie haar steun voor het gehele kabinet ingetrokken. De minister-president restte niets anders dan naar de Koningin te gaan om het ontslag van het hele kabinet aan te bieden. Logischerwijs volgen dan verkiezingen. Omdat de D66 fractie en bewindslieden er niet gerust op waren dat dat alles ook daadwerkelijk zou gebeuren, zijn de bewindslieden aangebleven totdat zeker was dat het gehele kabinet zou aftreden.

In de afgelopen jaren heeft de D66 fractie regelmatig een aanvaring gehad met minister Verdonk. Haar beleid was voor D66 een open zenuw in de samenwerking binnen de coalitie. Toch heeft de D66 fractie haar vaak het voordeel van de twijfel gegund. Wat nu gebeurde ging onze grenzen ver voorbij.

Met name CDA en VVD hebben in de afgelopen tijd geprobeerd D66 de schuld van de crisis in de schoenen te schuiven. D66 is wars van machtsmisbruik en ook van machtspolitiek. Wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen. De fractie en de bewindslieden konden niet langer verantwoordelijkheid dragen voor het beleid van minister Verdonk. Dat was voor D66 uiteindelijk belangrijker dan het oogsten van het zoet. Dat zoet, waar D66 als mede-architect van de economische hervormingspolitiek heel hard aan heeft bijgedragen, komt er toch wel.

Verkiezingen, wat gaan we doen?
De verkiezingen zullen plaatsvinden op 22 november. Voor die tijd moeten we de volgende dingen versneld gaan doen: - Het afmaken en versneld vaststellen van het verkiezingsprogramma. - Het samenstellen en vaststellen van een kandidatenlijst, waarop mensen staan die D66 standpunten overtuigend kunnen uitdragen en D66 naar een mooi verkiezingsresultaat kunnen leiden. - Met enthousiasme en volle overtuiging campagne voeren.

Het verkiezingsprogramma
De programmacommissie is al vergevorderd met het schrijven van het verkiezingsprogramma. Op het jubileumcongres van 7 oktober in Amsterdam zal het ter vaststelling aan u worden aangeboden. Het concept van het verkiezingsprogramma zal op tijd via de website beschikbaar gesteld worden. Houdt de website in de gaten voor de planning van uw eventuele afdelings- en regiovergaderingen.

Kandidatenlijst voor de Tweede Kamer
De kandidaatstelling is vandaag, donderdag 6 juli, geopend. Middels de emailservice, de website en deze brief bent u daarvan op de hoogte gebracht. Iedereen die minimaal 6 maanden lid is van D66 kan zich kandideren. De procedure is als volgt:
- Op de hoofdpagina van de website www.d66.nl vindt u bovenaan een banner met de kop Verkiezingen Tweede Kamer. Via deze link komt u op de pagina waar u het kandidaatstellingsformulier kunt downloaden. Ook is op deze pagina het profiel van kandidaten beschikbaar. De documenten zijn tevens op te vragen bij het Landelijk Bureau (info@d66.nl/070-35 66 066).
- De kandidaatstelling sluit op 7 augustus om 8:00. - De Landelijke Verkiezingscommissie (LVC) biedt kandidaten de gelegenheid om hun kandidaatstelling voor de sluiting te laten controleren. Kandidaten die daar gebruik van willen maken, moeten uiterlijk 25 juli om 8:00 hun kandidaatstellingsformulier ingediend hebben.
- Tussen 7 augustus en 8 september zullen er gesprekken plaatsvinden met de Stemadviescommissie Tweede Kamerverkiezingen (SCT), die door congres 83A is ingesteld.
- Op 16 september wordt een presentatiebijeenkomst van de kandidaten georganiseerd. Nadere informatie over het programma en de locatie volgt.
- Op 11 september wordt aan alle leden van D66 een stembiljet en kandidatenoverzicht gestuurd. Alleen als u uw contributie heeft voldaan, heeft u stemrecht.
- Op 28 september om 12:00 sluit de poststemming. - De definitieve kandidatenlijst wordt op 2 oktober bekend gemaakt.

Wij zijn ons ervan bewust dat de periode waarin men zich kandidaat kan stellen kort is, en dat bovendien een aantal mensen wellicht met vakantie is. Echter, we zijn gebonden aan regels en termijnen, waardoor het niet anders kan. We rekenen op uw begrip.

Voor alle vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met het Landelijk Bureau (info@d66.nl/070-35 66 066)

Campagne 2006
Erop of eronder, onder dit credo gaan we ook met onze campagne aan de slag. We zijn al begonnen met het optuigen van de campagneorganisatie, maar in de komende maanden willen wij vooral ook met u praten over hoe wij allen D66 bij de komende verkiezingen naar een bevredigend resultaat gaan leiden. U begrijpt dat we daar opeens meer tijd voor hebben dan eerder gedacht. Voelt u zich vrij daarover ook contact op te nemen, bijvoorbeeld via a.pechtold@d66.nl.

Doneer! Doneer! Doneer! Doneer! Doneer! Doneer! Doneer! Doneer! Doneer! Doneer! Doneer!

Naast uw ideeën en uw inzet is vragen wij u ook bij te dragen aan de versterking van onze financiële slagkracht. Doneer! Help ons met een bijdrage. Bij deze brief vindt u een machtigingsformulier, waarmee u een bijdrage kunt leveren aan het D66-campagnefonds.

Doneer! Doneer! Doneer! Doneer! Doneer! Doneer! Doneer! Doneer! Doneer! Doneer! Doneer!

Congres 84 Amsterdam
Het jubileumcongres op 7 oktober in Amsterdam gaat gewoon door. De onderdelen die in ieder geval aan de orde zullen komen zijn het vaststellen van het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen 2006 en het kiezen van een lijsttrekker Eerste Kamer.

Aan de vooravond van het jubileumcongres wordt er een Internationaal Symposium georganiseerd met als thema: The Limits of Liberal Democracy. Het Internationaal Symposium zal de vorm hebben van een ronde tafeldiscussie met aan tafel prominente vertegenwoordigers van de Europese liberale politiek.

Aansluitend volgt een borrel en een groot D66-jubileumfeest. Nadere informatie over het programma en de locatie volgt.

De komende tijden zullen voor onze partij even druk en hectisch zijn. De ervaring leert dat D66 juist op die momenten op zijn best is. Er tegenaan dus!

Alexander Pechtold
Lijsttrekker

Frank Dales

Voorzitter Landelijk Bestuur

---

6-7-2006 14:50