D66

Vragen van het lid Van der Ham (D66) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid en de staatssecretaris van Europese Zaken over de bedreiging van de Blauwvintonijn.

1. Bent u bekend met het rapport The plunder of bluefin tuna in the Mediterranean and East Atlantic in 2004 and 2005 Uncovering the real story, welke op 5 juli aangeboden is door het Wereld Natuurfonds aan EU-commissaris Joe Borg van Visserij, waarin wordt geconcludeerd dat de blauwvintonijn in de Middellandse Zee door overbevissing op het punt te verdwijnen staat?.

2. Wat vindt u van de conclusie van het WNF dat de tonijnvangsten in de Middellandse Zee in werkelijkheid veel groter zijn dan de afgesproken quota, dat veel extra vangst niet aangegeven wordt en dat er vindt illegale visserij plaatsvindt?

3. Klopt het dat de grootste overtreders vloten uit de Europese Unie (met name Frankrijk), en daarnaast Libië en Turkije zijn, en dat deze landen op grote schaal hun quota overschrijden en weigeren extra vangsten te rapporteren? Zo ja ben u bereidt deze landen hierop aan te spreken?

4. Bent u bereid bij de Europese Commissie een voorstel te doen om tijdens de vergadering van de de Commissie voor de Instandhouding van Tonijnachtigen in de Atlantische Oceaan (ICCAT) in november dit punt op de agenda te zetten en een voorstel te doen om om de visserij op blauwvintonijn in de Middellandse Zee onmiddellijk stop te zetten, gezien er van de 42 lidstaten van de ICCAT, 25 lid van de EU? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe?

5. Kunt u aangeven welke hoeveelheden Blauwvintonijn Nederland importeert of exporteert, hoeveel er verhandeld wordt en hoeveel blauwvintonijn er in Nederland wordt geconsumeerd?

6. Bestaan er op dit moment Nederlandseof Europesesubsidies of heffingen op blauwvintonijn? Hoe luiden deze? Hoe bent u bereid deze te herzien of hier een voorstel voor te doen om de handel in Blauwvintonijn te ontmoedigen?

7-7-2006 11:32