Staatssecretaris trots op convenant jeugdgezondheidszorg

Ggd nederland

Op donderdag 6 juli nam staatssecretaris Ross- van Dorp (VWS) het convenant Jeugdgezondheidszorg tussen GGD Nederland en ActiZ in ontvangst. Onder begeleiding van het geluid van spelende kinderen (de ondertekening vond plaats in attractiepark Duinrell) zei zij trots en blij te zijn met dit convenant. Zij benadrukte het belang van een hechte keten voor de jeugdgezondheidszorg van 0-19 jaar.

Met het convenant laten ActiZ en GGD Nederland zien dat zij zich gezamenlijk inzetten voor een hechte keten in de JGZ, met als doel om problemen bij kinderen tijdig te signaleren en continue begeleiding te kunnen bieden. Ross-van Dorp sprak haar steun uit voor het initiatief: een bestuurlijk convenant tussen de twee organisaties die de jeugdgezondheidszorg uitvoeren, is een positieve ontwikkeling. Maar het is niet voldoende. Integrale zorg betekent vooral dat alle professionals met één blik kijken naar kinderen en gezinnen, tegelijkertijd met één hand handelen en ook met één mond spreken. Gelukkig zijn hiervan al een aantal goede voorbeelden bekend.

Het Rotterdamse project, gepresenteerd door GGD-directeur prof.dr. Marianne Donker, sprak de staatssecretaris dan ook aan: In Rotterdam gaat na de zomer het derde JONG, centrum voor Jeugd en Gezin van start. Hierin werken GGD Rotterdam e.o., Consultatiebureau Ouder en Kind en Bureau Jeugdzorg samen onder één dak. JONG is een laagdrempelige voorziening waar kinderen, hun ouders en professionals terecht kunnen voor een totaalpakket aan jeugdgezondheidszorg en opvoedingsondersteuning.

In Roosendaal e.o. werken thuiszorg en GGD samen om te zorgen dat pedagogische ondersteuning vanuit de consultatiebureaus zo nodig doorloopt voor de ouders van kinderen boven de vier jaar oud. Sonja Stilling, bestuurder van Thuiszorg West Brabant: wij zorgen ervoor dat er voor ouders en kinderen één plek komt waar zij terecht kunnen met vragen, twijfels of problemen in de opvoeding, aldus Stilling.