Stichting Aids Fonds

GGD Rotterdam start GAYCRUISE.nl

Amsterdam, 7 juli 2006

Sinds 3 juli is de interactieve website GAYCRUISE.nl online. Deze site stimuleert het veilig vrijen van mannen die seks hebben met mannen en via het internet (seks-)partners ontmoeten. Bijzonder aan GAYCRUISE is de interactiviteit en de directe link naar de sites waar mannen chatten. Mannen kunnen tijdens het chatten meteen aan de interventie (een virtuele cruise) deelnemen. Dankzij een persoonlijke inlog ontvangen deelnemers een advies op maat dat is gebaseerd op individuele informatie als leeftijd, relatiestatus en seksueel gedrag. Uit onderzoek onder ruim 5.000 mannen bleek de interventie een positief effect te hebben op veilig vrijen. GAYCRUISE.nl is een product van de samenwerking tussen onderzoekers, interventieontwikkelaars en webbouwers. De GGD Rotterdam en omstreken heeft de site ontwikkeld met Schorer homo lesbisch gezond en de Universiteit Maastricht. De ontwikkeling is gefinancierd door het Fonds OGZ en het Aids Fonds.

Virtuele cruise
De bezoeker van GAYCRUISE.nl maakt een virtuele reis aan boord van een cruiseschip. Samen met een persoonlijke, virtuele purser wordt het date- en seksleven van de bezoeker behandeld, aan de hand van fictieve situaties met rolmodellen, interactieve spellen, date-stories en instructiefilms. De sprekende purser vraagt persoonlijke informatie, geeft feedback, en begeleidt de deelnemer over het schip. De site sluit aan bij de verschillende leefstijlen en doelgroepen en laat niets aan de verbeelding over.

Onderzoek: na GAYCRUISE vaker beschermde seks
GAYCRUISE.nl is in 2005 onderzocht onder ruim 5.000 mannen. GAYCRUISE.nl heeft een positief effect. Zo geven de ondervraagde mannen vaker aan dat zij veilig willen vrijen en hebben ze vaker condooms bij de hand bij een date. Bovendien leidde de interventie tot vermindering van onbeschermde seks bij mannen die aangaven daarvoor onbeschermde seks te hebben..

Internetdaten
Daten via internet neemt een enorme vlucht. Tussen 2000 en 2003 steeg het aantal mannen dat wel eens een sekspartner zocht via internet van 8 tot 34%. Van mannen die regelmatig chatten met andere mannen heeft zelfs bijna 90% ervaring met daten. Daarbij is in veel gevallen sprake van seksueel contact. Daarmee is Internet de afgelopen jaren een steeds belangrijkere ontmoetingsplaats geworden voor homoseksuele mannen.
Homo- en biseksuele mannen zijn nog steeds een groep die extra aandacht vraagt in het kader van soa- en hiv-preventie. Het aantal hiv- en soa-infecties is in deze groep relatief hoog.

De GGD Rotterdam e.o. werkt de komende tijd verder aan preventie van hiv en soa voor homomannen via internet. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met Schorer homo lesbisch gezond en de GGD Amsterdam en met aanvullende financiering van het Aids Fonds.

www.gaycruise.nl