Vrije Universiteit Amsterdam

Lex Bouter nieuwe rector magnificus VU

De Raad van Toezicht van de Vrije Universiteit heeft een nieuwe rector magnificus benoemd: prof. dr. Lex Bouter volgt per 1 september prof. dr. Taede Sminia op. Bouter is nu directeur van het EMGO Instituut van het VU medisch centrum; EMGO staat voor Extramuraal Geneeskundig Onderzoek. Het is een internationaal toonaangevend instituut op het gebied van preventie en behandeling in de eerstelijns gezondheidszorg. Het onderzoek van Bouter richtte zich vooral op diabetes en aandoeningen van het bewegingsapparaat. (www.emgo.nl)

Lex Marius Bouter (1956) studeerde Medische biologie in Utrecht en promoveerde in Maastricht op onderzoek naar het risico op blessures bij het skiën. Doceren deed Bouter al in zijn studietijd, als student-assistent, en hij was de jaren na zijn studie docent bij diverse hbo- opleidingen. Op de afdeling Epidemiologie van de Universiteit Maastricht begon hij in 1984 als onderzoeker; in 1992 vertrok hij er als universitair hoofddocent om op het VUmc hoogleraar Epidemiologie en wetenschappelijk directeur van het EMGO Instituut te worden.

Functie-eisen

De functie-eisen voor de nieuwe rector van de VU zijn onder andere: een bijzonder goede wetenschappelijke reputatie in binnen- en buitenland; een expliciete visie op de ontwikkeling van onderwijs, onderzoek en maatschappelijke dienstverlening en aantoonbare affiniteit met studenten. Ook moet het een inspirerend leider zijn, een communicatief persoon en een teamspeler. Verder zocht de universiteit iemand die het vertrouwen van de academische gemeenschap geniet en hoogleraar is aan de VU.

Waarom Lex Bouter?

Bouter heeft de benodigde eigenschappen en kenmerken. De selectiecommissie zegt over hem: "We zien in de heer Bouter een inspirerende, dynamische en academische leider die in staat mag worden geacht VU en Windesheim verder te ontwikkelen in de komende, veeleisende periode. Zijn opleiding en met name zijn prestaties en ervaringen als directeur van het multidisciplinaire EMGO Instituut duiden daarop, maar ook zijn persoonlijkheid en houding."

Met zijn werk op het EMGO Instituut heeft Bouter volgens de commissie niet alleen een uitmuntende wetenschappelijke reputatie gevestigd, maar ook brede en internationale bestuurlijke ervaring opgedaan. Ook heeft hij een verleden als inspirerend docent (hij won diverse onderwijsprijzen) en is hij duidelijk betrokken bij studenten. "Hij is een gedreven academicus die zich thuis voelt in de breedte van de wetenschap en de veelzijdigheid van de universiteit."

VOOR MEER INFORMATIE

Voor meer informatie over de nieuwe rector magnificus van de VU kunt u terecht bij Monique Bekkenutte, hoofd Interne en Externe Communicatie van de VU, T 020 598 5649 of 06 52098090 , E pers@vu.nl.

07/07/2006 / RL / pb 06.50