D66

Vragen van het lid Koser Kaya (D66) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de positie van de Bahai in Egypte.

1. Bent u op de hoogte dat in Egypte de Bahai niet staan ingeschreven in de Egyptische burgerlijke stand omdat zij niet als Bahai zijnde erkent worden, waardoor ze zonder identiteitspapieren moeten leven?

2. Klopt het dat dit in de praktijk de bewegingsvrijheid van de Bahai ernstig beperkt en dat zij tevens hierdoor te maken hebben met oneigenlijke arrestaties door de Egyptische veiligheidsdiensten? Hoe beoordeelt u dit?

3. Op welke manier heeft de Nederlandse ambassade in Egypte te maken met het gebrek aan identiteitspapieren van de Bahai en hoe gaat zij daar mee om?

4. Op welke manier kaart Nederland deze zaak aan bij de Egyptische autoriteiten opdat deze mensen aanspraak kunnen maken van de vrijheid van religie én volwaardig Egyptenaar kunnen zijn?

5. In uw brief aan de Kamer van 8 maart 2006 (uw kenmerk MRA-006/06) schreef u dat de Nederlandse mensenrechtenambassadeur voornemens is dit jaar een bezoek te brengen aan Egypte, op welke manier zal hij de positie van de Bahai gaan aankaarten bij de Egyptische autoriteiten? Wanneer dit bezoek al heeft plaatsgevonden, kunt u een verslag van dit bezoek aan de kamer sturen?

7-7-2006 11:37