Provincie Utrecht

Subsidie voor lanen in Utrecht-Oost

7-7-2006 -

De provincie Utrecht stelt EUR 250.000 subsidie beschikbaar voor het herstel van lanen in de oostelijke helft van de provincie. Hiermee geeft zij uitvoering aan het Reconstructieplan Gelderse Vallei / Utrecht-Oost, waarin ondermeer aandacht wordt gevraagd voor cultuurhistorie en landschap. Lanen vormen een prominent onderdeel in het ontwerp van landgoederen op de Utrechtse Heuvelrug en in de Gelderse Vallei en vertegenwoordigen daarmee grote cultuurhistorische waarde.

Veel lanen zijn aangeplant in de 19e eeuw en komen langzamerhand aan het eind van hun leven. Deze lanen zien er juist nu indrukwekkend uit. In deze fase van aftakeling ontwikkelt zich ook de hoogste natuurwaarde, bijvoorbeeld omdat de bomen veel holtes en dood hout bevatten waar boommarters en spechten van profiteren. Ze vormen het leefgebied van paddestoelen, boommarters, vleermuizen en uilen, maar vervullen ook een rol als verbindingsweg voor dieren in het cultuurlandschap.

De provincie wil deze fase zo lang mogelijk rekken en stelt subsidie beschikbaar voor bijvoorbeeld het candelaberen van afstervende bomen. Nu worden deze bomen nog vaak verwijderd omdat ze gevaar opleveren door afbrekende takken. Candelaberen houdt in dat de takken van de boom vrijwel geheel worden afgezaagd, maar dat de stam blijft staan, zodat de laan in visueel opzicht langer in tact blijft.

Ook het opruimen van de resterende bomen en aanplanten van nieuwe is een kostbare zaak. Daarvoor is nu ook geld beschikbaar. Verder worden werkzaamheden gesubsidieerd die gericht zijn op de herkenbaarheid en de duurzaamheid van de lanen. Dit betreft bijvoorbeeld het verwijderen van ondergroei en boomopslag onder de laan en het herstellen van begeleidende watergangen of wallichamen.

Er zijn in de loop van de tijd ook lanen geheel verdwenen. De aanleg van nieuwe lanen in het agrarische cultuulandschap vormt een bijdrage aan verbetering van de landschapskwaliteit en het herstel van het oorspronkelijke kleinschalige landschap. Nieuw is dat de provincie niet alleen de aanlegkosten subsidieert, maar ook de waardedaling van de grond financieel compenseert als een laan op agrarische grond wordt aangelegd.

De subsidie is van toepassing in het Reconstructiegebied in de provincie Utrecht. Dit is de gehele oostelijke helft van de provincie: de gemeenten Rhenen, Veenendaal, Renswoude, Woudenberg, Leusden, Amersfoort, Bunschoten, Eemnes, Baarn, Soest, De Bilt, Zeist en Utrechtse Heuvelrug. Alleen particuliere eigenaren en de drie natuurbeherende organisaties komen voor subsidie in aanmerking. Voor meer informatie over het aanmelden van projecten kunt u contact opnemen met Bert Geerdes van de provincie Utrecht, telefoon 030-2582748 of bert.geerdes@provincie-utrecht.nl.