AutoRai

Saab 9-3 voor modeljaar 2007: bestuurder centraal

(7/7/2006)
Het zicht vanaf de bestuurdersstoel is de belangrijkste verandering aan de Saab 9-3 Sport Sedan, de Sport Estate en de Cabriolet voor het modeljaar 2007. Het dashboard, de instrumentendisplays en de bedieningsorganen hebben een zakelijker en strakker uiterlijk gekregen, waardoor ook de interactie en communicatie met de bestuurder is verbeterd. De bestuurdersplaats oogt en voelt als een omgeving die is geïnspireerd op een cockpit, met behoud van het kenmerkende Saab-gevoel.

De belangrijkste wijzigingen voor modeljaar 2007 op rij:


- Nieuwe uitvoering van dashboard en instrumentendisplays
- Verbeterde ergonomie

- Nieuwe infotainmentsystemen

- Bluetooth⢠Telefoon Integratie Systeem

- Klimaatregeling in twee zones, lichtmetalen wielen en CD-speler standaard voor de gehele reeks

- Handgeschakelde zesversnellingsbak voor 175 en 210 pk sterke turbomotoren

De sportieve prestaties van de 175 en 210 pk sterke turbomotoren worden aangescherpt door de standaarduitrusting met een handmatige close-ratio zesversnellingsbak.

Ontwerpdoelstelling
De hoofddisplay, inclusief het nieuwe infotainmentsysteem, is nu afgewerkt met een mat chromen rand, met dezelfde afwerking voor de belangrijkste knoppen, die nu roterend functioneren. Het totaalbeeld van de nieuwe cockpit is een moderne vertolking van het uiterlijk van het dashboard van de klassieke Saab 900 van de eerste generatie, terwijl de overstap naar roterende bedieningsknoppen een designthema weerspiegelt dat ook is toegepast in de Saab 9-5.

Als onderdeel van het voornemen de interactie met de bestuurder te vergroten, heeft het ontwerpteam het interieur geoptimaliseerd met minder verschillende displays en knoppen met slechts één functie. Hierdoor wordt de belangrijkste informatie voor de bestuurder nu gepresenteerd in de hoofddisplay en is er geen extra display meer nodig boven op het gewone dashboard. Dit geeft informatie en waarschuwingen voor de bestuurder weer in één enkel veld onder in de snelheidsmeter, waardoor de communicatie is verbeterd en de vormgeving van de cockpit fraaier is.

Interieur
Om dezelfde reden wordt de optie âProfilerâ, waarmee de bestuurder een reeks instellingen kan kiezen, nu bediend met knoppen aan het stuur, in plaats van een selectieknop op het dashboard, waarmee in een display vragen en selecties worden getoond. De instellingen voor de automatische klimaatregeling, de klok/alarm, verlichting van de snelheidsmeter en â indien van toepassing â het diefstalalarm, de parkeerhulp, ruitenwissers met regensensor en stoelverwarming, kunnen op deze manier worden aangepast. De belangrijkste klokken en meters en de voor Saab kenmerkende ventilatieknoppen zijn nu ook uitgevoerd in mat chroom. De weergave van de instrumenten is strakker en helderder geworden terwijl de groene verlichting van de displays, eveneens kenmerkend voor Saab, is behouden.

Alle inzittenden profiteren van de automatische klimaatregeling (ACC) in twee zones, die nu standaard in de hele reeks is doorgevoerd. De vereenvoudigde display is voorzien van draaiknoppen en minder drukknoppen. De rest van het interieur is onveranderd gebleven, behalve de toevoeging van een bijpassend sierpaneel op het dashboardkastje. Bij Cabriolets in Linear-uitvoering is de stoffen stoelbekleding â waterafstotende hydroblox-stof â voortaan zwart in grijze en beige interieurs.

Rijkere uitrusting alle forms
Alle forms, Linear, Business, Vector en Aero, kennen een rijkere standaarduitrusting. De form Arc vervalt. Naast de automatische klimaatregeling bevatten alle forms nu ook standaard lichtmetalen wielen en een CD-speler. Het onderscheid tussen de Vector en de Aero is verder vergroot door de toevoeging van volledig lederen bekleding en de elektrisch bedienbare bestuurdersstoel aan de Aero.

Nieuw is de Business uitvoering. Deze form vervangt de campagnemodellen Linear Business en Linear Sport. Naast de standaarduitrusting van de Linear bevat de Business onder andere het Passenger Pack, combinatie van stoffen en kunstlederen sportbekleding, lichtmetalen 16 inch wielen, geïntegreerde mistlampen en Saab Parking Assistance. Het Business pakket kost in totaal 3.310 Euro, terwijl de klant slechts 1.200 Euro hoeft te betalen. Een voordeel van 64%.

Verbeterde infotainment
Er is keuze uit drie infotainmentsystemen, die elk zijn uitgerust met een cd-speler die ook cdâs in mp3-formaat kan afspelen. Ze zijn standaard uitgerust met een âauxâ audio-ingang. Het standaard âSaab Infotainmentâ-systeem bevat een RDS-radio en een cd-speler met één sleuf, de âSaab-Infotainment cd-wisselaarâ voegt daaraan een module voor 6 cdâs in het dashboard aan toe en âSaab-Infotainment Plusâ bevat ook een GPS-satellietnavigatiesysteem met een groter, 6,5-inch aanraakscherm in kleur en spraakbesturing. Behalve de panoramische kaartselectie geven nu ook pijlen in het aanraakscherm de richting aan.

Alle drie infotainmentsystemen kunnen worden gecombineerd met een handsfreekit voor de mobiele telefoon, het Bluetooth Telefoon Integratie Systeem, dat het vorige geïntegreerde telefoonsysteem vervangt. Na de eerste âkoppelingsprocedureâ maakt een Bluetooth-telefoon automatisch draadloos verbinding met het audiosysteem wanneer de bestuurder plaatsneemt in de auto. De telefoon wordt bediend met spraakherkenning of knoppen aan het stuur, en informatie over het telefoongesprek wordt weergegeven in de instrumentendisplay. Het Bluetooth Telefoon Integratie Systeem maakt een toetsenbord op het dashboard overbodig. Voor opladen en verbinding met de buitenantenne van de auto is een afzonderlijk station in de middenconsole verkrijgbaar.

Bose-geluidsinstallatie
De uitgebreide reeks audiosystemen bevat een nieuwe, op maat gemaakte Bose-geluidsinstallatie als optie voor de 9-3 Sport Sedan. De twee lagetonenluidsprekers achterin en de dubbele versterker zorgen voor een betere akoestiek in de cabine van de sedan, met een imponerende, ruimtelijke geluidsweergave als in een concertzaal. Dit systeem is herkenbaar aan het Bose-logo op de grille van de buitenste luidsprekers voorin.

Uiterlijk worden de Sport Sedan en Sport Estate van modeljaar 2007 gekenmerkt door de introductie van een nieuwe donkergrijze kleur âTitan Greyâ metallic. Een adembenemende âArctic Whiteâ effen en een âSmoke Beigeâ metallic lak zijn aan de keuzemogelijkheden voor de Cabriolet toegevoegd. âElectric Blueâ is nu voor alle Cabriolets beschikbaar.

Vanafprijzen modeljaar 2007
De vanafprijs van de Saab 9-3 Sport Sedan is Eur 29.690. De 9-3 Sport Estate is verkrijgbaar vanaf Eur 31.490 en de Saab 9-3 Cabriolet vanaf

Eur 46.425.

BedrijfsautoRAI.nl
Open Lieverdedealer.nl in een nieuw venster