Gemeente Hengelo

44 Meldingen van asbestwegen en - erven in Hengelo

Tot 1 juli hadden eigenaren van asbestwegen en -erven de mogelijkheid om zich aan te melden voor een saneringsregeling die betaald wordt door het Rijk. In Hengelo zijn in totaal 44 meldingen gedaan. In de hele provincie Overijssel zijn dat er 1145. Het grootste deel van de meldingen kwam uit de Hof van Twente. In Gelderland kwamen 678 meldingen binnen.

Rijk betaalt

Niet alle meldingen gaan over asbest in een weg, erf of pad. Er zitten ook meldingen bij over asbest in de bodem of in panden. Ook kan een melding uit meerdere locaties bestaan. Eigenaren die zich niet hebben gemeld en bij wie wel asbest gevonden wordt, kunnen strafrechterlijk worden vervolgd. Ook eigenaren die twijfelden of er asbest in hun wegen of erven is verwerkt, konden zich tot 1 juli aanmelden voor een onderzoek. Het Rijk betaalt dat onderzoek en de eventuele sanering.

Blootstelling aan asbest is levensgevaarlijk

Directe aanleiding voor de inventarisatie van asbestwegen vormt de uitkomst van het in november 2005 gepresenteerde gezondheidsonderzoek in Twente. In dit onderzoek is aangetoond dat mensen zijn overleden als gevolg van blootstelling aan asbest in wegen en erven.

Meer informatie


* Landelijk Meldpunt Asbest (0800-6353272) (0800-MELDASBEST)
* Afdeling bodem van de gemeente Hengelo (Stadskantoor Hazenweg 121,Gerwin Koekkoek, 074-245 91 43)