Gemeente Assen


Actueel

Eerste windturbine een feit

Assen, 6 juli 2006

Op 5 juli heeft wethouder Alex Langius samen met oud-wethouder Michel Berends de eerste windturbine van de gemeente Assen in beweging gezet. Onder belangstelling van een grote groep belangstellenden draaiden zij de schakelaar om. Een klein beetje wind was al genoeg om de turbine op hoge snelheid te laten draaien.

Wethouder Alex Langius vertelde in zijn speech dat de windturbine 15% van de voor het Milieupark benodigde energie gaat voorzien. Ook bedankte hij oud-wethouder Michel Berends voor het initiatief en nodigde hem uit de windturbine samen in werking te zetten.

Het doel van het project is ervaring opdoen met de verschillende types kleine windturbines en windenergie in de bebouwde omgeving. Een ander doel van het project is om mensen kennis te laten maken met vormen van duurzame energie. Er komen veel mensen op het Milieupark die zo de werking van een windturbine in de praktijk ervaren.

Ook wordt op deze manier belangstelling gewekt bij anderen om zelf bij hun bedrijf een turbine te plaatsen. Meerdere buren van het Milieupark hebben zich enthousiast getoond over het idee. Inmiddels heeft een aantal van hen plannen om een turbine te plaatsen of zelfs al een turbine besteld. De gemeente Assen is hier vanzelfsprekend erg blij mee en ziet dit als een succes van het project.

De Provincie Drenthe, Transportbedrijf Van Veen, SenterNovem en de gemeente Assen willen graag investeren in duurzame energie en werken daarom mee aan het project 'Voor de wind gaan!' door een windturbine te plaatsen. De gemeente ziet het als haar verantwoordelijkheid om mee te denken en mee te werken aan duurzame energieoplossingen