Gemeente Ambt Montfort


Verkeersveiligheid Lerop nog niet voldoende

Lerop De politie maakt na zes weken handhaving op de Leropperweg een eerste tussenbalans op. De conclusie is dat het percentage overtreders binnen de bebouwde kom flink gedaald is. Toch kan nog niet gesproken worden van een veilige situatie, met name omdat 45% van de bestuurders met meer dan 7 km/u te hard rijdt.

Het Team Subjectieve Verkeersonveiligheid (TSV) is vanaf 22 mei haast dagelijks aanwezig in Lerop op de Leropperweg. Zowel binnen als buiten de bebouwde kom is met de lasergun in combinatie met staande houding, maar ook met de radarauto gewerkt, waarbij in totaal 1.379 bestuurders een proces-verbaal kregen voor te snel rijden. De eerste twee dagen van de actie werden 174 gele kaarten uitgedeeld aan overtreders als waarschuwing. Als hoogst gemeten snelheid binnen de bebouwde kom werd 77 km/u gemeten, buiten de bebouwde kom werd 114 km/u geklokt.

Zwakke weggebruikers
Het team streeft er naar de snelheid binnen de bebouwde kom omlaag te krijgen naar de aangegeven 30 km/u en buiten de bebouwde kom naar 60 km/u. De bewoners van de Leropperweg hebben bij de gemeente en bij de politie herhaaldelijk geklaagd over het te snelle verkeer. Juist in woonbuurten is de 30 km-snelheid geboden om nog tijdig tot stilstand te kunnen komen wanneer dat noodzakelijk mocht zijn. Het aantal bestuurders dat te hard rijdt, loopt daarom kans een ongeval te veroorzaken. Gelet op de vele zwakke weggebruikers op genoemde weg, is gebleken dat bij ongevallen met letsel, met name zij de slachtoffers zijn.

Remweg
Bij 37 km/u, met een snelle reactietijd van 1 sec. legt de auto toch al 10 meter af, voordat er wordt geremd. Pas na 15 meter staat de auto stil. Bij 50 km/u wordt 14 m. afgelegd in de reactietijd, de remweg is 12 meter en de auto staat stil na 26 meter. De remweg is eenvoudig te bepalen door de snelheid te delen door 3,6.
De kans dat een voetganger overlijdt bij een botsing met een auto, is bij 32 km/u ongeveer 5%. Bij 64 kilometer per uur ligt dit percentage op ongeveer 85%.

Verkeersonveilig
Op de Leropperweg zijn door de gemeente verkeersmaatregelen uitgevoerd, met als doel de weg in te richten als 30/60 kilometerzone. De weg wordt gebruikt voor woon- werkverkeer, en de weg wordt ook als sluiproute gebruikt voor verkeer van en naar Roermond. Daarbij gebruikt het werkverkeer dat met de aanleg van de A73 bezig is, de weg; evenals de vele landbouwvoertuigen van de omliggende bedrijven. In het weekend komen de recreanten: motorrijders, fietsers en wandelaars.