CBS

Conjunctuurbericht
Vrijdag 7 juli 2006 13:00
Steeds meer banen

In het eerste kwartaal van 2006 steeg het aantal banen met 0,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het aantal banen, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, stijgt hiermee voor het vierde kwartaal op rij. De voorgaande drie kwartalen nam de banengroei telkens met 0,2 procent toe. De banengroei versnelt dus in het eerste kwartaal.

Ten opzichte van een jaar eerder waren er in het eerste kwartaal van dit jaar 77 duizend banen meer. Het aantal mannelijke werknemers was 27 duizend hoger. Het is voor het eerst in vier jaar dat het aantal werkende mannen hoger is dan het jaar ervoor. Het aantal vrouwelijke werknemers nam het afgelopen jaar toe met 50 duizend. Ook in de voorafgaande jaren deden vrouwen het beter dan mannen, mede door hun nog steeds stijgende arbeidsparticipatie.

De banengroei is sterk geconcentreerd in de zakelijke dienstverlening. Door de aantrekkende economie ontstaan extra banen die door veel werkgevers voorlopig worden ingevuld met uitzendkrachten. Maar ook andere zakelijke dienstverleners zoals de ICT hebben meer personeel in dienst. Daarnaast blijft de zorg een belangrijke banenmotor.

De loonkosten per arbeidsjaar waren in het eerste kwartaal 1,0 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2005. Daarmee is de loonkostenstijging de laagste sinds 1996. De CAO-loonstijging was in het eerste kwartaal juist opgelopen tot 1,8 procent. Oorzaak voor de sterk uiteenlopende ontwikkeling is de daling van de werkgeverspremies. Zowel voor arbeidsongeschiktheid als voor (pre)pensioen droegen de werkgevers minder premies af.

Banengroei en economische groei

Banengroei en economische groei