Provincie Limburg

Rijkswaterstaat doet onderhoud aan de Maas voor de vaarbaarheid De verwerking van de vrij te komen zand- en grindspecie gebeurt in de

Stevolplas. Gedeputeerde Staten laten weten dat de Wet Milieubeheervergunning voor Stevol geen belemmeringen oplevert voor de aanvoer en verwerking van baggerspecie in de Stevolplas. De grondstoffen komen uit het Maasonderhoud en bestaan uit grind en zand. De baggerspecie wordt tijdelijk onder water gebracht (voorgestort) en door de aanwezige baggermolencombinaties verwerkt.

In het onderhoudsbestek Maas 2006 heeft Rijkswaterstaat aan Boskalis BV opdracht gegeven om vanaf juli 2006 te starten met onderhoud van de vaarroute van de Maas tussen Maastricht en Nijmegen. Bij deze werkzaamheden, die duren tot uiterlijk december 2006, zullen op diverse locaties bouwgrondstoffen (zand/grind) uit de Maas komen die voor hergebruik geschikt zijn. In het kader van zuinig en hoogwaardig omgaan met bouwgrondstoffen zullen deze worden bewerkt/gesorteerd teneinde ze op de markt te zetten. Daarbij is gezocht om zoveel mogelijk gebruik te maken van reeds aanwezige verwerkingsinstallaties. In Limburg is de Stevolplas de enige locatie waar nog verwerkingsinstallaties aanwezig zijn. Afhankelijk van waar de zand-/grindspecie vrijkomt zal deze in de Stevolplas, en voor het overige in een soortgelijke zandwinlocatie in Gelderland, worden bewerkt/gesorteerd. De voor hergebruik geschikte specie heeft uitsluitend betrekking op onderhoudsspecie klasse 0, 1 en 2, overeenkomstig landelijk beleid. De zogenaamde specie klasse 3 en 4 (verontreinigde en zwaar verontreinigde specie) wordt afgevoerd naar erkende verwerkers en mag dus niet worden aangevoerd in de Stevolplas. Stevol heeft dit op verzoek van Dekker Grintbaggerbedrijf B.V., die de verwerking zal verzorgen, kenbaar gemaakt bij de Provincie en Rijkswaterstaat.

De werkzaamheden houden in dat ca. zes schepen (zogenaamde splijtbakken) per dag worden gelost en tesamen met het nog aanwezige zand en grind in de Stevolplas worden geclasseerd. Deze activiteiten passen binnen de milieuvergunning voor Stevol. Het opbaggeren en verwerken van de voorgestorte bouwgrondstoffen past binnen de ongebruikte verwerkingscapaciteit van de installatie(s). Ook blijft het totaal aantal schepen voor aan- en afvoer ruim beneden de 24 schepen zoals vermeld in de milieuvergunning voor Stevol. Het enige merkbare in de omgeving kan zijn dat men zes schepen extra per dag naar de Stevolplas ziet varen. In het kader van de Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren is door Rijkswaterstaat toestemming verleend deze bouwgrondstoffen tijdelijk in het Stevolgebied onder water te brengen en te verwerken. Toestemming kan worden verleend omdat de bodem in de Stevolplas dezelfde kwaliteit heeft als de aan te voeren bouwgrondstoffen.

Absolute voorwaarde van de betrokken overheden is dat uiterlijk in december 2007 alle baggerwerkzaamheden in de Stevolplas moeten zijn afgerond. Stevol heeft aangegeven te verwachten in september 2007 klaar te zijn. Beide overheden hebben aangegeven nauwlettend te handhaven op de in de diverse vergunningen opgenomen voorschriften.

7-7-2006 13:46