AZIZ, Otazu en Marianne Weber in de 7e hemel

Utrecht toerisme en recreatie


- persbericht -

Zeven Utrechtse musea - één zwoel zomerfestival

Aziz, Otazu en Marianne Weber in de 7e hemel

Utrecht, 7 juli 2006 - Vandaag heeft de 7e hemel het programma van het zomerfestival bekend gemaakt. Zeven Utrechtse musea bundelen hun krachten en brengen de stad Utrecht deze zomer in hemelse sferen met een zeer gevarieerd cultureel programma, verpakt in disciplines als poëzie, muziek, film, mode en muziek. Een evenement samengebracht op één locatie, met volop gelegenheid tot loungen, lekker eten en een terrasje pakken.Het voormalig Gerechtsgebouw aan de Hamburgerstraat in het hart van het Utrecht Museumkwartier biedt onderdak aan het zomerfestival. Het pand ondergaat speciaal voor de gelegenheid een volledige metamorfose. De 7 musea richten ieder een eigen ruimte in en bieden een doorlopend programma. Iedere vrijdag en zaterdag staat er telkens één museum in de schijnwerpers met een spraakmakend evenement. Een aantal ruimtes worden gezamenlijk ingevuld, zoals het Hemels theater, de i-pod hemel en het terras. Het festival vindt plaats van 5 augustus tot 10 september 2006, en is geopend van donderdag t/m zaterdag vanaf 17u, en op zondag vanaf 15u.

Kardinaal Simonis in creatie van AZIZ
Het zomerfestival start op 5 augustus vanaf Museum Catharijneconvent met een theatrale 'processie' onder leiding van AZIZ, waar alle musea aan mee doen. Kardinaal Simonis zegent vervolgens de festivallocatie in. Hij is daarbij gekleed in een gewaad van AZIZ. Daarna start een wervelende theatrale modeshow.

Hemelse evenementen
In het voormalig Gerechtsgebouw organiseren de deelnemende musea bijzondere belevenissen. Zo kunnen bezoekers tijdens het festival liggend op een hemelbed, onder de klanken van een rijdende trein, op de hemel geprojecteerde beelden bewonderen. In de kamer ernaast vormen sieraden uit de collectie van het Centraal Museum én die van BURGEMEESTER ANNIE BROUWER een fonkelende sterrenhemel. Als groot liefhebber van sieraden zocht de Burgermeester samen met sieradenontwerper Rodrigo OTAZU de tentoonstelling bijeen. Ook zijn de priestergewaden en kleding van modeontwerper AZIZ, bekend van de Lonsdale burka, te zien. Op een automatische vleugel spelen Bekende Nederlanders muziek van de befaamde pianist en componist Franz Liszt. Finalist van het internationale Liszt Concours CHRISTIAAN KUYVENHOVEN gaat zelfs de confrontatie aan met een spookpianist. Bezoekers kunnen een impressionistische reis door Australië maken, en een 'science slam' ondergaan waarin wetenschappers het opnemen tegen de vier beste poetry slammers. Maar ze kunnen ook getuige zijn van een verhandeling over 'consuminderen'.Naast de zeven musea van de 7e hemel leveren ook Het Utrechts Archief, de toekomstige bewoner van de Hamburgerstraat, en het volksbuurtmuseum Wijk C een bijdrage aan het festivalprogramma. Zij presenteren respectievelijk de verkiezing van hét Utrecht moment en een ode aan de oerUtrechtse wijk C met medewerking van MARIANNE WEBER.

Kinderprogramma
Iedere zondagmiddag is er vanaf 15:00 uur een kinderprogramma. De jonge bezoekers kunnen zelf aboriginalkunst of een eigen sieraad maken, proefjes doen die de zintuigen prikkelen of leren klokkijken met een zelfgemaakte telescoop. Ook gaan ze op reis naar een wereld waarin personages uit oude Nederlandse kinderliedjes tot leven komen. Een treintje brengt hen weer terug naar de 7e hemel.

Over de 7e hemel
Voor meer informatie over de 7e hemel en het volledige programma van het festival verwijzen we naar www.de7ehemel.com. Het evenement de 7e hemel komt tot stand in samenwerking met onder andere de gemeente Utrecht, Utrecht Toerisme & Recreatie (UTR) en de Utrechtse horeca. De 7e hemel bestaat uit zeven Utrechtse musea: het Aboriginal Art Museum, Centraal Museum & dick bruna huis, het Geldmuseum, Museum Catharijneconvent, het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement, Spoorwegmuseum en het Universiteitsmuseum en Sonnenborgh - museum & sterrenwacht. Al deze musea hebben in of rond 2006 iets bijzonders te vieren. Variërend van een (her)opening tot een aparte jubileumtentoonstelling. Ze doen dit samen in het hart van Utrecht, zodat zo veel mogelijk mensen kunnen meegenieten. Aan het festival leveren ook de toekomstige bewoner van het voormalig Gerechtsgebouw, Het Utrechts Archief, en het volksbuurtmuseum wijk C leveren een bijdrage.

Het festival - de uitdaging
Paul van Vlijmen, directeur van het Spoorwegmuseum, over het festival: De 7e hemel zie ik als een gemeenschappelijke etalage waardoor je naar onze eigen winkels gelokt wordt. Onze producten zijn zo uiteenlopend dat het een hels karwei is om ze onder 1 dak te verbinden. Door de kwaliteit die de instellingen afzonderlijk leveren is het een uitdaging dit ook in een collectieve activiteit waar te maken.