Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

7-7-2006

De VROM-Inspectie is vrijwel geen overtredingen tegengekomen bij de bestrijding van de eikenprocessierups door spuiten. Dit blijkt uit een rapport van de VROM-Inspectie. De inspectie heeft in mei 2006 het spuiten van de eikenprocessierups gecontroleerd. De controles richtten zich op de gebruikte bestrijdingsmiddelen en de wet- en regelgeving omtrent het spuiten van de rups. Een aanbeveling is om omwonenden actiever in te lichten over de bestrijdingsactiviteiten in hun buurt, zo concludeert de inspectie. Ook wordt er aanbevolen slechts met biologische middelen te spuiten. Chemische middelen doden namelijk ook andere organismen dan de eikenprocessierups.

Tijdens de voorbereiding van de controles constateerde de inspectie dat de spuitperiodes van diverse groenbeheerders aanzienlijk uiteenlopen. Groenbeheerders dienen te controleren op de ontwikkeling van de eitjes en het uitlopen van de eikenbladeren. Deze twee factoren zijn van belang voor het bepalen van het goede moment om te spuiten. De inspectie adviseert om de 'Leidraad beheersing eikenprocessierups' te gebruiken. Hierin staat ook de wet- en regelgeving op een rij, Elk jaar geven groenbeheerders (onder andere provincies, gemeentes, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en particulieren) opdracht om in de periode van half april tot half mei te spuiten om de eikenprocessierups te bestrijden. Aanleiding voor de controles zijn twee voorvallen die zich in 2005 tijdens de spuitperiode hebben voorgedaan. In de directe nabijheid van twee spuitlocaties zijn een paard en een schaap overleden en is een aantal dieren ziek geworden. Ook heeft een voorbijganger geklaagd over geïrriteerde ogen. Overigens heeft de VROM-Inspectie niet kunnen vaststellen dat deze incidenten verband hielden met het spuiten.
De VROM-Inspectie werkte bij de controles samen met de GGD, de Algemene Inspectiedienst van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de ArbeidsInspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en provincies.