Regering.nl

Regeringsverklaring Balkenende III

MdV,

Vandaag stelt dit kabinet zich aan uw Kamer voor. Een kabinet dat tot de verkiezingen van 22 november a.s. missionair wil functioneren. Een kabinet dat zich bewust is van zijn begrenzing. Maar ook een kabinet dat gemotiveerd is om - binnen de grenzen die uw Kamer trekt - voort te bouwen op het stevige fundament dat door het vorige kabinet is gelegd. Het heeft hervormingen doorgevoerd die noodzakelijk waren. Burgers, bedrijven en overheid hebben samen een bijdrage geleverd.
We hebben een stevige economische groei, een verbeterde concurrentiepositie, een gezondere financiële huishouding, een hoog consumentenvertrouwen en een lage inflatie. Het aantal mensen met een baan neemt toe. Het aantal mensen dat afhankelijk is van een uitkering neemt af.
Er is al een belangrijke bijdrage geleverd aan het verminderen van de lasten van de vergrijzing. En het - ongeacht leeftijd en gezondheid - toegankelijk houden van de zorg.
Er zijn nieuwe kansen. De wereld om ons heen is in beweging. Nederland mag - en kan - nu niet stilstaan..2
Mede daarom wilden CDA en VVD - hoe kort ook - een missionair kabinet.
MdV,
De heer Lubbers heeft als informateur de opdracht gekregen een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheden voor dat missionaire kabinet van CDA en VVD dat ook tot taak heeft vervroegde verkiezingen voor te bereiden. Op basis van de adviezen van de fracties en groepen in uw Kamer, heeft hij geconcludeerd dat dit mogelijk is.
Het missionaire kabinet is er gekomen. En het is er snel gekomen.
Daarvoor wil ik vanaf deze plaats veel dank uitspreken in de richting van de heer Lubbers. Hij is zeer voortvarend en zorgvuldig te werk gegaan.
Zorgvuldigheid is ook voor deze regeringsverklaring een kernwoord.
Daadkracht kan niet los worden gezien van draagvlak..3 Het kabinet dat zich hier vandaag presenteert is zich zeer bewust van zijn positie. We kennen in onze parlementaire geschiedenis immers maar enkele voorbeelden van
minderheidskabinetten.
Daarom passen terughoudendheid en zorgvuldigheid.
Maar dit kabinet wil er wel voor zorgen dat Nederland de kansen die er zijn, kan grijpen, en dat 2007 geen verloren jaar wordt.
Een volwaardige en degelijke begroting voor 2007 is daartoe essentieel.
Zodat ook in 2007 meer mensen een baan hebben. Zodat meer mensen hun koopkracht zien verbeteren. Zodat bedrijven en burgers minder te maken hebben met hinderlijke regels. Zodat een begrotingsevenwicht of -overschot binnen bereik komt. Ook in 2007 moeten jongeren de opleiding krijgen die hen - en Nederland - perspectief biedt voor de toekomst. Ook in 2007 moet er voor iedereen goede en betaalbare zorg beschikbaar zijn. Ook in 2007 moeten nog meer mensen zich veiliger voelen. Thuis en op straat..4
Ons staat een samenleving voor ogen waarin mensen alle ruimte krijgen zich te ontplooien. Mensen toerusten om mee te doen. Een samenleving waar vertrouwen in en vertrouwen tussen mensen bestaat.
MdV,
Dit kabinet is gevormd nadat D66 de politieke steun aan het kabinet van CDA, VVD en D66 introk. Daar lag geen conflict binnen dat kabinet aan ten grondslag. Ook was er geen geschil tussen uw Kamer en dat kabinet over de hoofdlijnen van het beleid. De reden lag in een verschil van inzicht met de D66-fractie over het beleid van één van de ministers.
De bewindslieden van D66-huize hebben hun ontslag
ingediend. De overige bewindslieden hebben hun portefeuille ter beschikking gesteld.
Op deze plaats past het mij de voormalige bewindslieden, de heer Brinkhorst, de heer Pechtold en mevrouw Van der Laan dank te zeggen voor hun werk in het kabinet. Gezien zijn lange en uitzonderlijke staat van dienst, verdient de heer Brinkhorst een bijzondere vermelding..5
MdV,
Deze informatie en formatie konden spoedig worden afgerond. Er was snel helderheid over de vervroegde verkiezi ngsdatum. Verder bestond er een breed gedragen besef dat dit kabinet met terughoudendheid dient op te treden. Terughoudendheid die voortvloeit uit de beperkte tijd die ons tot de verkiezingen resteert en die voortvloeit uit het feit dat er voor ieder in uw Kamer in te dienen voorstel een meerderheid zal moeten worden gevonden.
Ten aanzien van de invulling van de ontstane vacatures binnen het kabinet, hebben de fracties van CDA en VVD ook terughoudendheid betracht. De vacatures zijn opgevuld vanuit het kabinet zelf door de heren Wijn en Nicolaï. De taken van de staatssecretarissen van Financiën, Europese Zaken, en van Media en Cultuur zijn overgenomen door respectievelijk de ministers van Financiën, Buitenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur, Wetenschap.
De heer Bruins was reeds benoemd in de eerder ontstane vacature van de heer Rutte en is nu beëdigd als
staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur, Wetenschap..6 MdV,
Met het geven van prioriteit aan de begroting 2007 is de programmatische opdracht van dit kabinet duidelijk. Die begroting is - zoals te doen gebruikelijk - al in hoge mate voorbereid gedurende het afgelopen voorjaar.
Binnen dit kader kon de informateur vaststellen dat een missionair kabinet van CDA en VVD zakelijk zou worden beoordeeld in en door uw Kamer.
De bewindspersonen zullen zich ervan vergewissen of er voor hun voorstellen voldoende steun bestaat in beide Kamers. Vanzelfsprekend zal het kabinet nadrukkelijk acht slaan op de adviezen van de Raad van State.
Voor het indienen van een volwaardige begroting 2007 en het belastingplan en voor de verdere behandeling van het wetsvoorstel "Werken aan Winst" is in ieder geval voldoende steun aanwezig.
Tegen deze achtergrond, heb ik de formatieopdracht aanvaard en hedenochtend aan H.M. de Koningin eindverslag
uitgebracht.
MdV,
Ik hecht er aan in dit debat enkele woorden te wijden aan de militaire missie in Afghanistan. Voor deze missie was brede.7 steun in uw Kamer. Dit kabinet zal zich tot het uiterste inzetten om deze missie zo goed mogelijk uit te voeren.
Onze militairen gaan op 1 augustus in Uruzgan een zware en moeilijke taak vervullen. Zij hebben recht op onze onverkorte steun.
MdV,
Het kabinet ziet uit naar goede samenwerking en goed overleg met uw Kamer. Wij realiseren ons daarbij de begrenzing die er is.
Maar daarnaast zijn er uiteraard ook kansen. Dit kabinet wil vooral krachtig verder bouwen aan de financieel-sociaal-economische positie van Nederland. Voor nu én voor de
toekomst.
Nederland werkt weer - na een moeilijke periode.
Dit moeten we vasthouden. Daarom is dit kabinet dankbaar dat we in de komende paar maanden alle mogelijkheden hebben om daar - sámen met uw Kamer - vorm aan te geven.

- o -