Paul Acket Award Special Appreciation voor Han Reiziger

Mojo concerts

http://www.mojo.nl

In mei van dit jaar is musicus/presentator Han Reiziger overleden. Vanwege zijn grote verdienste voor de jazz kent de organisatie van het North Sea Jazz Festival hem postuum de Paul Acket Award Special Appreciation 2006 toe. De prijs zal zaterdag 15 juli tijdens het festival door zijn vrouw in ontvangst worden genomen.

Henri Gerardus Reiziger volgde zijn klassieke piano-opleiding in Haarlem, de plaats waar hij in 1934 was geboren. In 1963 trad hij in dienst van VPRO-radio, waar hij aanvankelijk muziekmedewerker was en later hoofd van de muziekafdeling werd. Muziek was Reizigers grote passie, zowel klassiek als pop, maar bovenal jazz. In de jaren zestig organiseerde hij concerten waar grote namen als Dexter Gordon, Art Farmer en Ben Webster optraden. Door zijn inspanningen verwierf eigentijdse Nederlandse jazz een vaste plaats bij de VPRO-radio. Reiziger was echter vooral bekend vanwege het TV-programma Reiziger in Muziek dat hij van 1989 tot 2001 presenteerde op de zondagochtend. Ook in dit programma werd in ruime mate aandacht besteed aan jazz. Talloze jazzmusici uit binnen- en buitenland waren in de loop der jaren bij hem te gast. Vanaf 2004 maakte Reiziger voor RTV Rijnmond het programma Reiziger in Rotterdam. In de jaren tachtig was hij als aankondiger bij het North Sea Jazz Festival betrokken. Daarnaast was Reiziger zijn hele leven actief als componist. Zo schreef hij voor Jasperina de Jong o.a. de bekende nummers Call Girl en Soepblues. Gedurende zijn gehele loopbaan was Han Reiziger ook als uitvoerend musicus actief; de laatste tijd als pianist bij Spinvis.

Paul Acket, de oprichter van het North Sea Jazz Festival, overleed in 1992. Ter nagedachtenis werd in 2000 het destijds nieuw gebouwde tuinpaviljoen bij het Haagsche Congresgebouw naar hem vernoemd. Nu met de verhuizing van het festival naar Ahoy Rotterdam alle zalen de namen van internationale rivieren hebben gekregen, wilde de festivalorganisatie er wel voor zorgen dat de naam van Paul Acket binnen het festival zou blijven voortleven. Daarom is besloten de Bird Award om te dopen tot Paul Acket Award.

Onlangs werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse trombonist Conrad Herwig dit jaar de winnaar is van de Paul Acket Award Artist Desereving Wider Recognition, de prijs die door een vierkoppige jury wordt toegekend aan een artiest die de aandacht van een breder publiek verdient. De uitreiking van deze prijs is op vrijdag 14 juli.

North Sea Jazz Festival
14, 15 & 16 juli 2006
Ahoy Rotterdam

Kaartverkoop voor het festival via www.northseajazz.com en via Ticket Service bij de grotere postkantoren, VVV's, Free Record Shops en GWK's, t. 0900-300.1250 (45 c.p.m), www.ticketservice.nl en de bekende voorverkoopadressen.

NORTHSEAJAZZ.COM

Het North Sea Jazz Festival wordt mede mogelijk gemaakt door JVC, Grolsch, Orange, SNS Bank en Buma.