D66

Fusies tussen scholen mogen niet langer plaatsvinden zonder de uitdrukkelijke instemming van de medezeggenschapsraden van de betrokken scholen. Dat heeft de Tweede Kamer besloten op voorstel van D66.

Tot nog toe was het zo dat de medezeggenschapsraad bij een fusie alleen advies mocht geven, maar D66-Kamerlid Ursie Lambrechts vindt het niet meer dan logisch dat de medezeggenschapsraad een zwaardere stem krijgt bij een fusie: Een fusie leidt tot schaalvergroting en kan daardoor voor de betrokken scholen verstrekkende gevolgen hebben, bijvoorbeeld met betrekking tot financiën, arbeidsomstandigheden of de kwaliteit van het onderwijs. Het is daarom belangrijk dat personeel, ouders en leerlingen, die de gevolgen van de fusie gaan ondervinden, instemmen met een fusie.

Hiernaast krijgt de medezeggenschapsraad ook instemmingsrecht bij een wijziging van de grondslag van de school, bijvoorbeeld van katholiek naar openbaar of andersom. Lambrechts: Een wijziging van de grondslag is zon fundamentele beslissing dat die niet zonder instemming van alle bij de school betrokkenen doorgevoerd mag worden.

Overall is Lambrechts tevreden met de nieuwe Wet Medezeggenschap op Scholen: Het is een flinke verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Zeker nu onze wijzigingen zijn aangenomen, denk ik dat we het onderwijsveld een sterke, toekomstbestendige medezeggenschapsstructuur meegeven.

5-7-2006 14:49