European Union



IP/06/948

Brussel, 7 juli 2006

EU-telecomvoorschriften: nog eens 18 inbreukprocedures beëindigd, 5 nieuwe zaken ingeleid

In een nieuwe reeks procedures tegen mogelijke inbreuken van de EU-telecomvoorschriften heeft de Europese Commissie nog eens 18 procedures beëindigd omdat de betrokken lidstaten maatregelen hebben genomen om de EU-telecomvoorschriften na te leven. Dit gaat van maatregelen om nationale telecomregelgevingsinstanties de mogelijkheid te bieden de concurrentie te bevorderen tot de bescherming van het recht op privacy van telefoongebruikers. Tegelijkertijd zijn vijf nieuwe zaken ingeleid, waarvan er vier betrekking hebben op nationale voorschriften inzake doorgifte die niet voldoen aan de universele-dienstrichtlijn van de EU in België (Wallonië en Brussel), Nederland en Finland. Een aantal hangende procedures tegen drie lidstaten (Finland, Letland en Polen) wordt nog voortgezet. Het Europees Hof van Justitie heeft procedures ingeleid tegen Polen en Letland omdat deze landen niet hebben gezorgd voor een algemene telefoongids en een inlichtingendienst. Tot slot is een inbreukprocedure ingeleid tegen Finland omdat de nationale telecominstanties hier niet over voldoende bevoegdheden beschikken om de markt voor afgifte van gesprekken van vaste toestellen naar het mobiele net te kunnen reguleren.

"Ik ben ervan overtuigd dat nationale maatregelen om toe te zien op de naleving van EU-telecomvoorschriften resultaten boeken", aldus Viviane Reding, lid van de Commissie bevoegd voor Informatiemaatschappij en media. "Het is goed nieuws voor de consument dat algemene telefoongidsen en inlichtingendiensten beschikbaar komen in nagenoeg alle lidstaten. Veel consumenten maken nu ook gebruik van de in de EU-voorschriften voorziene mogelijkheid om hun eigen nummer te behouden wanneer zij overstappen op goedkopere aanbieders. Waakzaamheid blijft echter geboden en we zullen zeker nieuwe inbreukprocedures inleiden wanneer dit nodig is".

Negen zaken zijn beëindigd nadat de lidstaten nieuwe wetgeving of andere uitvoeringsmaatregelen hebben goedgekeurd. Deze zaken hebben betrekking op Cyprus en Slovenië, wat betreft de onafhankelijkheid van de nationale regelgevende instantie, Estland, wat betreft de bevoegdheden van de nationale regelgever, Nederland, wat betreft de toegangsrichtlijn, Slowakije, wat betreft zowel de toegangsrichtlijn als de universele-dienstrichtlijn, Tsjechië en Letland, wat betreft de ePrivacy-richtlijn en Zweden wat betreft de omzetting van de vorige telecomvoorschriften in het huidige kader.

Na de publicatie van een algemene telefoongids en de oprichting van een inlichtingendienst in Tsjechië, Griekenland, Cyprus, Malta en Slowakije zijn nog eens vijf hangende zaken afgesloten.

De Commissie heeft nu ook drie zaken in verband met nummerportabiliteit afgesloten omdat deze dienst nu volledig beschikbaar is in Tsjechië, Letland en Litouwen. In Litouwen zijn ongeveer 33.000 nummers overgedragen sinds nummerportabiliteit volledig operationeel werd in februari 2006.

Nadat het Griekse Parlement op 20 juni 2006 de nationale ePrivacy-wet heeft goedgekeurd en een andere zaak i.v.m. niet-mededeling (betreffende de omzetting in Gibraltar) is beëindigd, is het regelgevingskader van 2002 nu formeel omgezet in de nationale wetgeving van alle lidstaten.

De Commissie heeft de eerste kennisgevingen ontvangen van België en Polen en de nationale regelgevende instanties in alle 25 lidstaten zijn druk bezig met het analyseren van hun markt en het meedelen van de resultaten van deze marktanalyses op grond van het regelgevingskader van 2002.

Ondertussen heeft de Commissie besloten Finland voor het Europees Hof van Justitie te dagen omdat de Finse nationale telecomregelgever op grond van de nationale wetgeving de markt voor vaste of mobiele telefonie niet doelmatig kan reguleren. Dit werd bevestigd in hun recente kennisgeving van de marktanalyse. Finland zal gezien de beperkte bevoegdheden van zijn NRI tevens een aanvullende schriftelijke aanmaning ontvangen en Polen krijgt een met redenen omkleed advies (tweede stadium van de inbreukprocedure uit hoofde van artikel 226 van het EG-Verdrag, dat volgt op een schriftelijke aanmaning).

De Commissie brengt voorts Polen en Letland voor het Europees Hof van Justitie omdat zij hebben verzuimd een algemene telefoongids te publiceren en een inlichtingendienst op te zetten.

In de huidige ronde heeft de Commissie vijf nieuwe zaken ingeleid. Vier daarvan hebben betrekking op niet-naleving in de nationale voorschriften van de doorgiftevoorschriften van de universele-dienstrichtlijn in België (Wallonië en Brussel), Nederland en Finland. De overige zaak heeft betrekking op het verzuim van Cyprus om doorgangsrechten te verlenen zodat nieuwkomers met hun diensten niet de concurrentie kunnen aangaan met de gevestigde exploitanten. Deze kwesties zijn tevens opgenomen in de lijst van de Commissie in haar verslag over de uitvoering van de EU-telecomvoorschriften in 2005 (zie IP/06/188). In al deze gevallen zullen de lidstaten een schriftelijke aanmaning ontvangen en krijgen zij twee maanden de tijd om hierop te antwoorden.

Een uitgebreid overzicht van de stand van zaken bij de inbreukprocedures is beschikbaar op de website "implementation and enforcement" (uitvoering en toezicht op de naleving) van DG Informatiemaatschappij en media. Voor verdere informatie gelieve onderstaande website te raadplegen:

http://europa.eu.int/information_society/policy/ecomm/implementation_e nforcement/index_en.htm#Infringements

Zie ook MEMO/06/271