Unicef



J8 maakt zich op voor G8 07 juli 2006, New York, Verenigde Staten - Bush, Blair, Chirac, Poetin, noem ze maar op. Binnenkort zitten de leiders van de G8, de rijke industrielanden, weer om de tafel. Deze keer in het Russische Sint Petersburg. Ongetwijfeld zullen er weer veel protestdemonstratie zijn, maar daar merken de acht regeringsleiders meestal niet veel van. Waar ze wel wat van zullen merken is de J8, de Junior 8. Vierenzestig kinderen uit de G8 landen houden hun eigen forum en zullen de wereldleiders vertellen wat zij vinden van internationale kwesties zoals armoedebestrijding en milieuproblematiek.

Het J8 team uit Frankrijk. Foto: Unicef, Morgan Stanley Het J8 team uit Frankrijk. Foto: Unicef, Morgan Stanley

De regeringsleiders van de G8 landen zullen elkaar ontmoeten tussen 15 en 17 juli. De jongeren van de J8 nemen langer de tijd. Zij zullen van 7 tot 18 juli ervaringen uitwisselen, debatteren en zoeken naar oplossingen.

Junior 8 Youth Forum
Bij de vorige G8 top in het Schotse Gleneagles deden jongeren voor het eerst van zich spreken. Jonge vertegenwoordigers uit de acht rijkste en de acht armste landen van de wereld, spraken over internationale armoede, en hoe deze op te lossen. Deze bijeenkomst bleef niet onopgemerkt en bleek de opmaat te zijn voor het 'echte werk' komende week in Sint Petersburg.

Het J8 team uit Japan. Foto: Unicef, Morgan Stanley Het J8 team uit Japan. Foto: Unicef, Morgan Stanley

Want op de officiële agenda van de G8 leiders staat op 16 juli een samenkomst met de J8. Het Junior 8 Youth Forum, zoals de J8 officieel heet, biedt jongeren de gelegenheid om hun zorgen te uiten, hun visie te geven en de wereldleiders aan te spreken op hun daden. Belangrijke vraagstukken waar de J8 het over wil hebben zijn de aanpak van ziektes, geweld, corruptie, onderwijs en veiligheid.

Het J8 team uit Groot Brittannië. Foto: Unicef, Morgan Stanley Het J8 team uit Groot Brittannië. Foto: Unicef, Morgan Stanley

Samen met de Morgan Stanley International Foundation, heeft Unicef de acht junior delegaties de mogelijkheid geboden om naar Sint Petersburg te gaan. De jonge vertegenwoordigers komen uit alle G8 landen; het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de Verenigde Staten, Italië, Canada, Duitsland, Japan en Rusland.

G8 luistert naar J8
De J8 zal tijdens hun verblijf, vergaderingen bijwonen, meedoen aan verschillende videoconferenties en uiteraard werken aan hun eigen verklaring. Deze zal tijdens de bijeenkomst met de G8 leiders worden gepresenteerd en besproken. Wat de precieze uitkomst van deze 'G8J8'-bijeenkomst ook zal zijn, de stem van jongeren zal duidelijk worden gehoord.