Artsen zonder Grenzen


Permanent de vlucht voor het geweld
De fototentoonstelling Reis zonder einde van Artsen zonder Grenzen laat zien hoe het geweld van allerlei gewapende groepen het dagelijks leven van de mensen in de dorpen treft. De Colombiaanse fotograaf Jésus Abad Colorado reisde naar het oosten van het land en bracht de effecten van het geweld in de dorpen daar in beeld. Dana Lixenberg fotografeerde de mensen na hun vlucht van het platteland, in de sloppenwijken van de steden. Ook daar achtervolgt het geweld hen. Ze worden er met de nek aangekeken, en zijn soms het slachtoffer van de strijd tussen de bendes in de sloppenwijken.
Velen zien geen andere keuze dan maar weer terug te gaan naar hun verwoeste dorpen en te proberen daar weer een nieuw leven op te bouwen. Fotograaf Stephan Vanfleteren volgde een gemeenschap die daar een paar jaar geleden mee begonnen is. Een nieuwe start maken lukt vaak wel, maar als er weer wat welvaart is, komen de gewapende groepen waar de mensen in eerste instantie voor vluchtten opnieuw....

foto: Jesús Abad Colorado, Dana Lixenberg, Stephan Vanfleteren

Colombia
Colombia is een van de gewelddadigste landen ter wereld. Verkrachtingen, afpersing en geweld tegen burgers zijn aan de orde van de dag. De voortslepende burgeroorlog in het land tussen guerrillabewegingen, paramilitairen en regeringstroepen duurt nu al ruim 40 jaar. In die tijd zijn rond drie miljoen mensen van huis en haard verdreven. Honderdduizenden van hen zijn in feite permanent op de vlucht, gevangen in een vicieuze cirkel van geweld.

De fototentoonstelling
Artsen zonder Grenzen wil met de fototentoonstelling aandacht vragen voor het verhaal van de Colombiaanse verdrevenen. De expositie is een vervolg op de publicatie in Colombia zelf van het rapport `Living in Fear, Colombia's cycle of violence' (Leven in angst, Colombia's vicieuze cirkel van geweld) van Artsen zonder Grenzen. Meer over dat rapport hier.

De tentoonstelling Reis zonder einde start op 25 juli in Delft, waar de expositie staat opgesteld op de Beestenmarkt.

De expositie is gratis te bezoeken. Na Delft zal de tentoonstelling nog in onder meer Breda, Leiden en Utrecht te zien zijn. Zie de agenda voor data >>