Het Nationaal Archief

. Nationaal Archief Magazine

Archief Hongaarse adellijke familie duikt op in het Nationaal Archief

Den Haag, 7 juli 2006
'Vondst vergelijkbaar met archief Van Oranje voor Nederland'

Archiefstukken van één van de meest prominente adellijke vrijheidsstrijders uit de Hongaarse geschiedenis, de Rákóczy-dynastie, zijn opgedoken in het Nationaal Archief. De vondst is spectaculair te noemen omdat er in Hongarije weinig oude archiefstukken van de familie bewaard zijn gebleven. Het is een unieke verzameling van oorkondes en akten, waarvan de oudste teruggaat tot 1322. Het archief blijkt tijdens de Koude Oorlog door toedoen van de gevluchte weduwe-Rákóczy in Den Haag te zijn beland. Volgens dr. László Marácz, docent Oost-Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam, is het belang van het archief vergelijkbaar met dat van de familie Van Oranje voor Nederland.

Op de vlucht met een koffer archiefstukken
Het archief van de familie Rákóczy kwam onder de aandacht van de redactie van het Nationaal Archief Magazine toen zij op zoek ging naar archiefmateriaal over Hongarije in verband met de herdenking van vijftig jaar Hongaarse Opstand dit jaar. Het archief, dat bestaat uit oorkondes en akten uit de Middeleeuwen en de 17e en 18e eeuw en 20ste eeuwse correspondentie en herinneringen, blijkt in 1974 bij het Nationaal Archief terecht te zijn gekomen. De koffer vol archiefstukken is hierheen gebracht op gezag van Sári Marton, de weduwe van de laatste telg uit de familie Imre Rákóczy, onder de nadrukkelijke voorwaarde dat de documenten niet terecht mogen komen in enig archief in Hongarije, zolang dat onder een communistisch bewind verkeert.

Hongaars erfgoed
Dr. László Marácz van de UVA, die als Hongarijekenner bij de vondst is gehaald, noemt het opduiken van het archief spectaculair en de documenten bijzonder. Alsof het privé-archief van Willem van Oranje en tal van nazaten opeens in Boedapest opduikt, schrijft hij in het artikel over de vondst in het nieuwste Nationaal Archief Magazine.

Informatie voor de pers
Op www.nationaalarchief.nl/nieuws/magazine staat het complete artikel uit het Nationaal Archief Magazine over de vondst en het belang van de familie voor de geschiedenis van Hongarije. Ook vindt u daar een overzicht van de archiefstukken en hun beschrijving en diverse afbeeldingen (300 dpi). Hierover mag u vrij beschikken voor berichtgeving over dit onderwerp op voorwaarde van bronvermelding.

Met vragen n.a.v. dit persbericht kunt u contact opnemen met mw. E. Albers van de afdeling communicatie:

Telefoon: 070 331 5469
E-mail: emiliet.albers@nationaalarchief.nl