Gemeente Dordrecht


---

Bereikbaarheid Dordrecht met openbaar vervoer verder verbeterd

Gezamelijke aanpak regio voor kwaliteitsslag Merwede-Lingelijn

Maureen Vermeulen

Vandaag heeft Dordrecht samen met de gemeenten Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam, Giessenlanden, Gorinchem, Leerdam, Geldermalsen en de provincie Zuid-Holland een overeenkomst getekend om te investeren in de Merwede-Lingelijn. De Merwede-Lingelijn is de spoorlijn tussen Dordrecht en Geldermalsen. Gezamenlijk wordt de kwaliteit van de lijn verbeterd, waardoor de aantrekkelijkheid van het vervoer per spoor in de regio verder vergroot.
Wethouder F.J. van de Oever (Verkeer en Vervoer) vindt de samenwerking een goede zaak."Het is in het belang van de regio de bereikbaarheid zowel over de weg als over het spoor op kwalitatief goed niveau te houden. Daarom is het goed dat alle betrokken gemeenten en provincie nu duidelijke afspraken hebben gemaakt hoe gezamenlijk te investeren in de kwaliteit van de spoorlijn."

Bestuursovereenkomst
In de bestuursovereenkomst is afgesproken hoe de kwaliteit van de lijn wordt verbeterd, welke nieuwe haltes er komen en hoe bestaande haltes worden opgeknapt. Ook is vastgelegd wat elke partij gaat doen. De vernieuwde Merwede-Lingelijn is in 2009/2010 klaar.

Station Stadspolders en Dordrecht
In Dordrecht wordt het station Stadspolders aangepakt. Het spoor wordt hier verdubbeld. Hierdoor kunnen er meer treinen per uur over de lijn rijden. Er is in totaal EUR 11,2 miljoen hiervoor benodigd. De kosten voor de spoorverdubbeling worden betaald door de provincie Zuid-Holland. Daarnaast wordt ook de kwaliteit van het station verbeterd. De gemeente draag in totaal EUR 169.500,= bij. Ook de kwaliteit van station Dordrecht wordt aangepakt. De bestrating en het meubilair worden bijvoorbeeld vernieuwd waardoor het station aantrekkelijker wordt. De totale kosten voor deze kwaliteitsverbetering bedragen EUR330.000,=, waarvan de gemeente de helft betaalt. De provincie betaalt de andere helft. Dat doet zij ook voor alle kwaliteitsaanpassingen bij de andere bestaande haltes op het traject.

Redactie
Maureen Vermeulen
Communicatie

telefoon (078) 639 6902

email M.Vermeulen@dordrecht.nl

Informatie