LTO Noord


Persbericht: Melkprijsvergelijking

Schenk (LTO): âVergelijking melkprijzen komende jaren nog interessanterâ

Melkprijs hangt meer af

van prestatie zuivelfabriek

De prestaties van grote zuivelondernemingen wordt de komende jaren beter zichtbaar in de melkprijs de ze uitbetalen aan de veehouders. Dat komt doordat de marktwerking een belangrijker rol gaat spelen en de afbouw van de EU-marktsteun de komende jaren zal doorgaan. âDe prijsvergelijking tussen de grote zuivelondernemingen in Europa wordt hierdoor de komende jaren nog interessanterâ, zegt voorzitter Siem Jan Schenk van de vakgroep LTO Rundveehouderij.

De melkprijs is vorig jaar gedaald met 2,4 procent. Het is de vierde achtereenvolgende daling nadat de melkprijs in het jaar daarvoor met 2,5 terugliep. De prijsdaling in 2005 was minder dan op grond van de lagere interventieprijzen voor boeter en melkpoeder (resp. -7 en -5 procent) werd verwacht. Ook de exportrestituties gingen fors omlaag en de interne steunmaatregelen werden eveneens verminderd. Over het algemeen was de internationale marktsituatie gunstig Met name melkeiwit is zonder steun al nagenoeg concurrerend op de wereldmarkt. Dit blijkt uit de Internationale Melkprijsvergelijking, die de vakgroep LTO Rundveehouderij in samenwerking met de European Dairy Farmers heeft gemaakt.

De jaarlijkse vergelijking van de uitbetaalde melkprijs wordt gemaakt tussen veertien grote Europese zuivelondernemingen. Zeven hiervan behoren tot de twintig grootste zuivelconcerns in de wereld. Hiertoe behoren ook de Nederlandse zuivelcoöperaties Campina en Friesland Foods, die als middenmoters op de ranglijst resp. de zevende en achtste plaats innemen. De onderlinge verschillen in melkprijs zijn gering, al daalde de melkprijs van Friesland Foods (-2,6 procent) meer dan die van Campina (- 1,5). De gemiddelde prijs die de zuivelonderneming uitbetaalde kan afwijken als gevolg van kwaliteit, samenstelling en geleverde hoeveelheden melk*.

De melkprijs is belangrijk voor het inkomen van de rundveehouders. Er spelen echter meer factoren die bepalend zijn voor het uiteindelijke bedrijfsresultaat, zoals bijvoorbeeld de voerprijzen en de opbrengstprijs van kalveren en koeien. Daarnaast wordt de daling van de melkprijs deels gecompenseerd door de inkomenstoeslag die melkveehouders in het kader van het aangepaste Europese zuivelbeleid vorig jaar hebben ontvangen.

Markt en toegevoegde waarde zullen meer en meer de opbrengstprijs van melk gaan bepalen,verwacht Schenk. Hij ziet ook aankomen dat de teruglopende marktsteun in

/2

Europa zal leiden tot grotere fluctuatie van prijzen en mogelijk ook grotere verschillen tussen ondernemingen. âDeze vergelijking helpt mee om de vinger aan de pols van de markt voor boerderijmelk te houden. Keuzes op ondernemingsniveau gaan een steeds grotere rol spelen bij het resultaatâ, aldus de vakgroepvoorzitter.


*Berekend is welke prijs een melkveehouder zou ontvangen, wanneer melk met een standaard samenstelling, kwaliteit en hoeveelheid (4,2% vet, 3,35% eiwit, kiemgetal 24.999 per ml, celgetal 249.999 per ml, jaarleverantie van 350.000 kg) geleverd zou zijn.

Noot de redactie:

De LTO Internationale melkprijsvergelijking is te vinden op volgende sites: www.ltonoord.nl, www.zlto.nl en www.lltb.nl. Zie ook: www.milkprices.nl

Vrijdag 7 juli 2006