Juli 2006

Toeristische sector tevreden over voorjaar en positief over zomer Uit de Monitor Toeristische Bedrijven van het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme (GOBT) blijkt dat het merendeel van de toeristische ondernemers in Gelderland en Overijssel verwacht dat de komende zomer zeker zo goed zal zijn als die van 2005. Als deze verwachtingen uitkomen, betekent dit dat Nederlanders in juli en augustus 2006 circa 1,3 miljoen vakanties in Gelderland (800.000) en Overijssel (470.000) doorbrengen (bron: Continu Vakantie Onderzoek) en dat daarnaast een kleine 150.000 buitenlanders Oost Nederland bezoeken (bron: CBS). Over het afgelopen voorjaar (april, mei en juni tot op het moment van enquêteren) is het grootste deel van de ondernemers tevreden.
Zomer
De campings en hotels in Gelderland en Overijssel zijn positief over komende zomer. Bijna een kwart van de campings en één op de vijf hotels in Oost Nederland verwachten dat de zomer van 2006 beter zal zijn dan die van 2005. Nog geen 10% van de hotels en campings rekent de komende maanden op minder gasten dan vorig jaar. Bij de bungalowparken verwacht bijna een kwart minder gasten dan vorig jaar en verwacht 73% dat juli en augustus vergelijkbaar zullen zijn met 2005.

De bedrijven baseren deze voorspellingen (positief of negatief) meestal op het aantal boekingen dat zij op dit moment hebben. Redenen voor een positieve verwachting zijn verder de aantrekkende economie, de toename van het aantal toeristische gasten en de uitbreiding van promotieactiviteiten.

Van de dagrecreatieve bedrijven in Oost Nederland rekent de helft op ongeveer evenveel bezoekers als vorig jaar en verwacht 40% meer bezoekers. Meest genoemde reden voor een positieve verwachting zijn nieuwe tentoonstellingen of attracties.

WK Voetbal
Het merendeel van de ondervraagde verblijfsrecreatieve bedrijven in Gelderland en Overijssel gaf in de enquêteperiode (16 t/m 26 juni) aan dat het WK voetbal nauwelijks van invloed is geweest op de bezetting. Slechts 15% van de bedrijven had het gevoel dat de mensen langer wachtten met boeken. Landal GreenParks - een van de grootste bungalowaanbieders in Nederland met veel parken in Gelderland aan Overijssel - meldt wel een ongekende drukte aan de telefoon en op de internetsite na de uitschakeling van Nederland op het WK. Landal vermoedt dat het aanhoudend warme weer de mensen heeft doen besluiten zich op een - last-minute- vakantie in eigen land te oriënteren.

De trend van het last-minute boeken in combinatie met het WK, de uitschakeling van Nederland en het mooie weer van de afgelopen periode zou er wel eens voor kunnen zorgen dat veel mensen besluiten deze zomer in Nederland te blijven.

Gelderland en Overijssel
Er zijn in dit onderzoek weinig verschillen tussen de Gelderse en Overijssels bedrijven. De verblijfsrecreatieve bedrijven in Overijssel lijken iets positiever over de komende zomer te zijn dan die in Gelderland. In Overijssel houdt ruim een kwart van de bedrijven rekening met een betere zomer dan vorig jaar, terwijl dit percentage in Gelderland op 14% ligt. Dit verschil kan wellicht verklaard worden doordat driekwart van de Gelderse bedrijven (zeer) tevreden was over de zomer van 2005, terwijl in Overijssel nog ruim een derde ontevreden was. Het zou kunnen dat deze Overijsselse bedrijven de zomer van 2006 wat zonniger inzien.

Terugblikkend op het afgelopen voorjaar blijkt dat zowel in Gelderland als in Overijssel ruim 80% van de verblijfsaccommodaties (zeer) tevreden is over deze periode. Het deel van de bedrijven dat zeer tevreden is ligt in Gelderland met 21% aanzienlijk hoger dan in Overijssel (10%). Verklaring hiervoor is dat er in Gelderland meer bedrijven een hogere omzet hebben behaald (in vergelijking tot 2005) dan in Overijssel.

Het onderzoek
De Monitor Toeristische Bedrijven wordt drie keer per jaar uitgevoerd door het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme (GOBT). Doel van het onderzoek is inzicht krijgen in de ontwikkeling van het toeristische jaar en de verwachtingen van het toeristische bedrijfsleven in beide provincies. De tweede meting vindt altijd kort voor het hoogseizoen plaats. In totaal zijn tijdens deze meting 149 bedrijven ondervraagd - via de e-mail of telefonisch - waarvan 82 in Gelderland en 67 in Overijssel. Het bedrijvenpanel is benaderd in de periode van 16 tot en met 26 juni. De uitkomsten van het onderzoek zijn gratis te downloaden via www.gobt.nl (kennis & onderzoek/rapporten & publicaties).

Noot voor de redactie,