Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801
2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33
2513 AA `s-Gravenhage

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer AI/CB/2006/57764

Onderwerp Datum Contactpersoon Eindverslag inspectieproject vakantiewerk 7 juli 2006
en bijbaantjes 2005

Hierbij bied ik u het eindverslag aan van het AI-inspectieproject vakantiewerk en bijbaantjes
2005.
In de periode van juni 2005 tot en met februari 2006 heeft dit project plaatsgevonden. Daarbij was de aandacht gericht op de naleving van de Arbeidstijdenwet en de Nadere Regeling Kinderarbeid bij het uitvoeren van werkzaamheden door kinderen en jeugdigen tijdens de schoolvakanties. Daarnaast is ook geïnspecteerd op bijbaantjes buiten de schoolvakanties.

In de voorliggende rapportage worden de inspectieresultaten gepresenteerd. De resultaten geven een goed beeld van een viertal sectoren: horeca, detailhandel, recreatie en veilingen.

In het inspectieproject zijn de meeste overtredingen geconstateerd op het gebied van de Arbeidstijdenwet en de Nadere regeling Kinderarbeid. Geconcludeerd kan worden dat er binnen de sectoren horeca en recreatie sprake is van een dalende tendens met betrekking tot het aantal overtredingen in vergelijking met voorgaande inspectieprojecten. Bij veilingen is sprake van een ongewijzigd beeld, bij de detailhandel is echter een stijging te constateren. Met betrekking tot fysieke belasting, machineveiligheid en gevaarlijke stoffen zijn binnen de bezochte vier sectoren weinig overtredingen geconstateerd.

Gezien de belangstelling van uw Kamer voor vakantiewerk, zoals o.a. bleek uit het vragenuurtje van 19 juni j.l., wil ik de Kamer de resultaten van dit inspectieproject niet onthouden. De Arbeidsinspectie stelt dit jaar opnieuw een onderzoek in.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)