Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

Naast een subsidiëring door de Vlaamse overheid voor de financiering van haar ondersteunende werking en sectoroverkoepelende activiteiten wordt het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) gefinancierd door verplichte bijdragen van de marktdeelnemers die zo middelen bijeenbrengen in promotiefondsen waarmee dan sectorale productpromotie wordt gefinancierd. De Vlaamse Regering wijzigt nu principieel het besluit over de verplichte bijdragen in de promotiefondsen voor wat betreft de sectoren 'akkerbouwproducten' en 'brood en banket'. In het promotiefonds 'akkerbouwproducten' wordt een actie gedaan voor de industriegroenten (in samenwerking met Frankrijk, Nederland en de EU) en voor de sector 'brood en banket'. Wat de industriegroenten betreft zal het verbond van de groenteverwerkende bedrijven een jaarlijkse bijdrage van 65.000 euro aan de VLAM betalen. In de sector 'brood en banket ' worden de maximumgrenzen om een bijdrage te moeten betalen, opgetrokken van 1.239.468 euro tot 1.370.479 euro en van 20 tot 22 FTE-werknemers. Deze aanpassing zou leiden tot een meeropbrengst van 13.000 euro voor de VLAM. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voogelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

De Vlaamse Regering keurt principieel een organiek reglement goed voor de toekenning van investeringssteun aan bedrijven, instellingen en verenigingen waarvan de activiteiten bijdragen tot de ontwikkeling van de land- en tuinbouwsector of tot de begeleiding van activiteiten op land- en tuinbouwbedrijven. De steunmaatregel wordt uitgewerkt binnen het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) en kadert in de ruimere reorganisatie van de steunverlening aan de land- en tuinbouw. De steunmaatregel kenmerkt zich door het toekennen van een kapitaalpremie aan betoelaagbare investeringen in de omkaderingssector van land- en tuinbouw (proeftuinen, -centra en loonwerkers). Het besluit wordt voor advies ingediend bij de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad en wordt aangemeld bij de Europese Commissie. Daarna wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme en minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering stemt in met de voorgestelde voordracht van Vlaamse vertegenwoordigers in de Hoge Raad van Financiën.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme en minister Geert Bourgeois

Naar aanleiding van de Europese richtlijn over het hergebruik van overheidsinformatie besliste de Vlaamse Regering in november 2004 dat een duidelijke en allesomvattende beleidsvisie over het hergebruik en de commercialisering van overheidsinformatie moest worden ontwikkeld. Ze besliste toen een gemengde werkgroep op te richten die de impact van de richtlijn moest onderzoeken en de nodige voorstellen moest uitwerken voor de omzetting ervan op Vlaams niveau. De toenmalige afdeling Media-innovatie en Mediavergunningen van de administratie Media kreeg hierin een coördinerende rol. Nu hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan een voorontwerp van omzettingsdecreet. Na grondige analyse en afstemming met andere beleidsniveaus werd er uiteindelijk voor geopteerd de beslissing of hergebruik al dan niet wordt toegestaan, over te laten aan de bestuursinstanties zelf die beschikken over overheidsinformatie. Dit is een snelle en eenvoudige manier om de Europese Richtlijn om te zetten met respect voor de autonomie van de verschillende bestuursinstanties. Bovendien sluit deze beleidsaanpak beter aan bij de filosofie achter het decreet openbaarheid van bestuur, is er minder administratieve last en is deze aanpak ook afgestemd op de voorliggende omzetting van de richtlijn op federaal niveau. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de SERV, de MiNa-raad en de Hoge Raad voor Binnenlands Bestuur.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

In het kader van het toekennen van steun aan grote ondernemingen voor investeringen in de regionale steungebieden kent de Vlaamse Regering bijna 2,1 miljoen euro toe aan de nv Daf Trucks in Oevel-Westerlo, en bijna 256.000 euro aan de bvba Ursa Benelux in Desselgem, een producent van glaswol voor isolatietoepassingen in de bouwsector.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

In het kader van het toekennen van steun aan kleine en middelgrote bedrijven kent de Vlaamse Regering respectievelijk 4,77 miljoen euro en 4,8 miljoen euro toe voor strategische investeringsprojecten van de nv Kempisch Logistiek Platform in Mol en Beringen en de nv Limburgs Logistiek Platform in Beringen.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed dat de rechtsopvolging regelt van de gewestelijke ontwikkelingsmaatschappijen (GOM) door de provinciale ontwikkelingsmaatschappijen (POM).

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties beslist de Vlaamse Regering opnieuw principieel tot wijziging van het besluit van 14 juni 1989 over de bekwaamheidsbewijzen, de weddeschalen, het prestatiestelsel en de bezoldigingsregeling in het secundair onderwijs. Het besluit geeft per ambt, en voor de leraar per onderwijsvorm, per graad en per vak, een opsomming van de 'vereiste', 'voldoende geachte' en 'andere' bekwaamheidsbewijzen. Het bepaalt ook op welke weddeschaal het personeelslid recht heeft op basis van zijn bekwaamheidsbewijs en legt de prestatieregeling vast. De wijziging beoogt een actualisering van het besluit. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hecht haar definitieve goedkeuring aan het besluit met de programmaties in de centra voor volwassenenonderwijs voor het schooljaar 2006-2007. Op advies van de VlOR en de Raad Levenslang en Levensbreed Leren worden, op enkele uitzonderingen na, alle gunstig geadviseerde programmaties toegestaan. Uit de analyse van de adviezen en de gehanteerde criteria blijkt dat deze programmaties aan een maatschappelijke behoefte beantwoorden.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering keurde medio mei principieel het uitvoeringsbesluit goed bij het oprichtingsdecreet van het Herplaatsingsfonds. Deze beslissing kaderde in het nieuwe Vlaamse herstructureringsbeleid waarbij het enerzijds de bedoeling is het bereik van het Herplaatsingsfonds naar kleine bedrijven te verhogen via een vereenvoudiging en optimalisatie van de procedure en anderzijds de kwaliteit van de aangeboden begeleiding te verhogen. Dit alles moet ertoe leiden dat de ontslagen werknemers in kleine bedrijven ook hun weg vinden naar het Herplaatsingsfonds en dezelfde begeleiding aangeboden krijgen als werknemers ontslagen in grotere bedrijven. Dit uitvoeringsbesluit werd voor advies voorgelegd aan de SERV en aan de Raad van State. Op basis van de adviezen wordt het uitvoeringsbesluit aangepast en opnieuw principieel goedgekeurd. Over het aangepast besluit wordt nu opnieuw advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van de opleidingscheques keurt de Vlaamse Regering een besluit principieel goed dat twee andere besluiten beter op elkaar afstemt: het besluit over de opleidingscheques voor werknemers en de erkenning van de opleidingsverstrekkers, en het besluit over de steun aan kleine en middelgrote bedrijven voor ondernemerschapsbevorderende diensten en de erkenning van de dienstverleners. Zo komen voor de beide stelsels van opleidingscheques dezelfde instellingen automatisch in aanmerking voor erkenning, zodat vermeden wordt dat een instelling twee aanvragen moet indienen om erkend te worden in de respectieve stelsels. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit met de regels volgens dewelke het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap de kosten van bijstand door doventolken ten laste neemt. De aanpassing behelst enerzijds het optrekken van het aantal subsidieerbare tolkuren voor doven en slechthorenden en anderzijds de integratie van de schrijftolken in het subsidiebesluit. Een schrijftolk tolkt door het gesproken woord te vertalen in geschreven tekst. De dienstverlening van schrijftolken is vooral bedoeld voor plots- en laatdoven, slechthorenden, mensen met een auditief-visuele handicap, doven die niet of onvoldoende de Vlaamse Gebarentaal beheersen en voor doven die de Vlaamse Gebarentaal beheersen maar voor bepaalde opdrachten een schrijftolk verkiezen.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

Na advies van de SERV en van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het oprichtingsdecreet van het IVA Kind & Gezin. De taakomschrijving van het agentschap wordt vervolledigd en nader omschreven, en dit zowel wat adoptie als de regie van kinderopvang betreft. Daarnaast wordt ook de functie van algemeen directeur in het agentschap decretaal verankerd. Dit ontwerp van wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

Naar aanleiding van een belangenconflict in verband met een wetsontwerp met diverse bepalingen over gezondheid, beslist de Vlaamse Regering de problematiek te agenderen op het Overlegcomité.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

In uitvoering van het decreet over de organisatie van de ruimtelijke ordening beslist de Vlaamse Regering principieel in welke gevallen van het principe van de 'minimale weguitrusting' kan worden afgeweken. Op een stuk grond gelegen aan een weg die, gelet op de plaatselijke toestand, onvoldoende is uitgerust, kan normaliter immers geen stedenbouwkundige vergunning worden verleend voor de bouw van een commercieel, ambachtelijk of industrieel gebouw of voor het bouwen van een woning. Ongeacht de plaatselijke toestand, wordt als minimale uitrusting beschouwd: 'een met duurzame materialen verharde weg, voorzien van een elektriciteitsnet'. Hierop worden nu dus een aantal afwijkingen voorzien. Over het besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen, minister Kris Peeters en minister Kathleen Van Brempt

Op 13 maart 2006 heeft de Algemene Vergadering van de nv Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) beslist het maatschappelijk kapitaal te verhogen van 463,3 miljoen euro tot 561,3 miljoen euro. De Vlaamse Regering keurt nu de daaraan aangepaste statuten van de nv BAM goed.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Naar aanleiding van een voorstel van het Vlaams Parlement om het decreet Lokaal Cultuurbeleid te wijzigen met de vermindering van de plan- en administratieve lasten als doelstelling, beslist de Vlaamse Regering principieel tot aanpassing van een uitvoeringsbesluit bij het decreet. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Na advies van de SERV, de MiNa-Raad en de Raad van State keurt de Vlaamse Regering het ontwerpdecreet over de harmonisering van de procedures van voorkooprechten definitief goed. Het decreet is in de eerste plaats bedoeld om via de techniek van een uniek elektronisch loket (e-voorkooploket) de aanbieding, de uitoefening en de afhandeling van Vlaamse voorkooprechten te centraliseren. In dit 'horizontale' decreet wordt dan ook een uniforme procedure uitgewerkt voor het aanbieden en uitoefenen van de verschillende voorkooprechten. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

In afwachting dat de procedures voor de invulling van de vacante managementfuncties van N-niveau zijn afgerond, keurt de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met het bevoegde Sectorcomité, definitief een besluit goed over de tijdelijke waarneming van de managementfunctie van N-niveau in de diensten van de Vlaamse overheid, mits schrapping van de toelage voor de tijdelijke waarneming van de managementfunctie op N-niveau.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het ontwerp van sectoraal uitvoeringsplan 'Milieuverantwoord materiaalgebruik en afvalbeheer in de bouw'. Het plan betreft de beleidsprogrammering voor de periode 2006-2010 over het beheer van materiaal- en afvalstromen in de Vlaamse bouwsector. Vanuit de ervaring met het vorige uitvoeringsplan bouw- en sloopafval worden strategische en operationele doelstellingen geformuleerd. Hierbij is het niet alleen de bedoeling het bestaande beheer van bouw- en sloopafval verder te optimaliseren maar ook te verruimen naar een geïntegreerd materialenbeleid. De Vlaamse Regering gelast de bevoegde minister dit bekend te maken in het Belgisch Staatsblad en een openbare consultatieronde over het ontwerp van uitvoeringsplan te organiseren. Het wordt ook voor advies voorgelegd aan de SERV en aan de MiNa-raad.

Op voorstel van minister Kris Peeters

In het Elektriciteitsdecreet wordt de basis gelegd om ook in een geliberaliseerde energiemarkt met toenemende concurrentie aandacht te blijven hebben voor rationeel energiegebruik (REG). In het besluit over de openbaredienstverplichtingen ter bevordering van het REG worden deze verplichtingen verduidelijkt. Nu keurt de Vlaamse Regering een besluit principieel goed waarin onder andere actie- en resultaatsverplichtingen worden opgelegd aan de elektriciteitsdistributienetbeheerders. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV, de MiNa-raad en de VREG.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed ter bevordering van elektriciteitsopwekking in kwalitatieve warmtekrachtcentrales. Het voorstel is gesteund op Europese regelgeving die bepaalt dat alle lidstaten een systeem van garanties van oorsprong moeten invoeren en die een definitie introduceert van hoogrenderende warmtekrachtkoppeling. De lidstaten moeten regelmatig rapporteren over het potentieel aan hoogrenderende warmtekrachtkoppeling en de evolutie van het aandeel warmtekrachtkoppeling in de elektriciteitsproductie. Het besluit vervangt het besluit van 7 september 2001 dat de voorwaarden bepaalt waaraan een kwalitatieve warmte­krachtkoppeling moet voldoen en het besluit van 5 maart 2004 over het warmtekrachtkoppeling­certificaten­systeem. Deze beslissing zal een positieve invloed hebben op de markt van de milieuvriendelijke opgewekte elektriciteit.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering besliste medio november 2005 om de problematiek van de schadevergoedingen bij oude loodsdossiers aanhangig te maken bij het Overlegcomité federale regering, gemeenschaps- en gewestregeringen met het oog op het verkrijgen van een dotatie van de federale regering ten belope van het al betaalde schadeverdrag, te verhogen met een provisie in afwachting van een definitieve begroting voor de nog hangende zaken. Na behandeling van de problematiek in een technische werkgroep beslist de Vlaamse Regering nu niet langer bij het Overlegcomité aan te dringen op het ten laste nemen door de federale regering van de afhandeling van de oude loodsendossiers. De oude loodsendossiers zullen voor 100% ten laste worden gelegd van het Vlaams Fonds voor de Lastendelging.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering bepaalt haar standpunt over een voorstel van decreet van P. Wille, B. Martens, E. Matthijs, M. Demesmaeker, J. Bex en P. Lachaert dat het decreet van 22 februari 1995 over de bodemsanering opheft en het vervangt door een nieuw decreet over bodemsanering- en bescherming. Het geheel krijgt een meer logische opbouw en stuurt inhoudelijk een aantal bestaande krachtlijnen bij over onder meer de identificatie en inventarisatie van gronden, het saneringsdoel, de (vrijstelling) van saneringsplicht, de vereenvoudiging van procedures en de overdracht van gronden. Daarnaast worden er een aantal nieuwe krachtlijnen voorgesteld rond onder meer de behandeling van bodemverontreiniging bij schadegevallen, het beperkt bodemsaneringsproject, het risicobeheer, de bodemsaneringsorganisaties, faillissementen, de sanering van waterbodems en de bodembescherming. Het nieuwe decreet verduidelijkt en verfijnt een aantal procedures en begrippen zoals onder meer het grondverzet, het administratief beroep en de terugvordering van de kosten voor het ambtshalve optreden van de OVAM. Tot slot besteedt het decreet ook aandacht aan de implementatie van de Europese Richtlijn Milieuschade.

Op voorstel van minister Marino Keulen

In het kader van het Beter Bestuurlijk Beleid keurt de Vlaamse Regering een regeling goed van diverse rechtsopvolgingskwesties binnen het beleidsveld Wonen.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het vernieuwde erkennings- en subsidiëringsbesluit van huurdersorganisaties. Het oude besluit uit 1994 liet geen enkele ruimte voor uitbreiding van de werkingsmogelijkheden. Hierdoor werden de huurdersorganisaties de afgelopen jaren geconfronteerd met een toenemende kloof tussen de constante werkingsmiddelen en de groeiende vraag naar dienstverlening van (kandidaat)huurders, wat resulteerde in langere wachttijden, volle wachtkamers en een rem op de verdere uitbreiding en een ruimer doelgroepbereik met inbegrip van een betere regionale spreiding door de decentralisering van adviesdiensten. Concreet worden de personeels- en werkingssubsidies opgetrokken. Het nieuwe besluit incorporeert ook de juridische-technische bepalingen van de Vlaamse Wooncode. Over het besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen

Met het oog op de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 8 oktober 2006 hecht de Vlaamse Regels haar goedkeuring aan de algemene regels voor het aanbrengen van verkiezingsaffiches en het organiseren van gemotoriseerde optochten.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering verleent een machtiging aan de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn om een dochtermaatschappij LIJNCOM op te richten voor de toekomstige reclamevoering. LIJNCOM zal de reclamevoering uitwerken volgens een aantal richtlijnen, uitgewerkt in een deontologische code. Uitgangspunten voor deze code zijn het respect voor algemene waarden, de reiziger en de ruimtelijke functie in het straatbeeld. Bij de aanwending van de reclameopbrengsten moet er een duidelijke meerwaarde zijn voor de reiziger. Op 31 augustus loopt de concessieovereenkomst met STREEP af. Aan de huidge personeelsleden van STREEP wordt een garantie op werkgelegeneheid geboden in een uit te werken toekomstige structuur.