Rabo Champions Trophy Women


Dames nemen afscheid na 787 interlands

Gezamenlijk kregen ze in Athene het zilver omgehangen. En dat was hun laatste actie voor het Nederlands elftal. Lieve van Kessel (68 caps), Clarinda Sinnige (142), Macha van der Vaart (151), Ageeth Boomgaardt (192) en Mijntje Donners (234) zwaaiden af na Athene. Op de openingsdag van de Rabo Champions Trophy 2006 speelt een gelegenheidselftal ter ere van dat afscheid een wedstrijd tegen de Zwarte Tulpen. Komt dat zien!

Het is alweer even geleden, maar ze zijn nog lang niet vergeten. Lieve van Kessel, Clarinda Sinnige, Macha van der Vaart, Ageeth Boomgaardt en Mijntje Donners, bij elkaar goed voor bijna 800 interlands, speelden eind augustus 2004 in Griekenland de olympische finale tegen Duits-land. De Nederlandse dames gingen to-taal onverwacht onderuit en hielden het na de verloren finale definitief voor gezien met tophockey. Om de vijf gestopte internationals een waardig afscheid te geven organiseert de KNHB een wel heel bijzondere afscheidswedstrijd tussen twee zeer succesvolle hockeygeneraties.

Gelegenheid

De afscheid nemende speelsters treden aan met een door hen zelf samengesteld team van oud-internationals. De dames nemen het op tegen de olympisch kampioen van 1984, aangevuld met speelsters die in 1988 op de Spelen van Seoel de bronzen medaille behaalden. Het vijftal heeft voor de gelegenheid een aantal speelsters uitgenodigd met wie zij in de loop der jaren vele successen hebben geboekt. Zo zullen ex-internationals als Carole Thate, Fleur van de Kieft, Ellis Verbakel, Julie Deiters en Myrna Veenstra op verzoek van hun oude teamgenoten van de partij zijn.

Ex-bondscoaches
Ook wat betreft de coaching staan er twee bekende gezichten langs de lijn. Voormalig bondscoach Tom van 't Hek zal het sterrenensemble namelijk begeleiden, terwijl oudgediende Gijs van Heumen de honneurs waarneemt bij de Zwarte Tulpen. Twee van de vijf afgezwaaide internationals zullen overigens niet meespelen. Voormalig Oranjekeepster Clarinda Sinnige verblijft als manager van Jong Oranje Dames in Spanje voor een oefenstage en Macha van der Vaart is om andere redenen niet inzetbaar.

Eerste kind
De 34-jarige voormalige middenvelder is namelijk in verwachting van haar eerste kind en bekijkt het duel vanaf de kant. `Ik weet nog niet welke functie ik ga bekleden, maar het wordt waarschijnlijk iets van manager', laat Van der Vaart weten die toegeeft dat ze nog regelmatig terugdenkt aan haar allerlaatste interland voor Oranje. `Ja, die olympische finale tegen de Duitsers gaat nog wel eens door mijn hoofd. Wat een drama was dat, zeg. Ik vraag me nog steeds wel eens af hoe het kon dat wij toen zo slecht speel-den.' Ondanks het slechte gevoel van dat laatste duel heeft ze een mooie tijd in Oranje gehad. Zij en haar collega's wonnen een karrenvracht aan medailles. Prestaties waar ze trots op kunnen zijn.

Toppers

De wedstrijd begint om 14.00 uur en duurt twee keer twintig minuten. De eerste helft wordt gespeeld op veld 4 van Amsterdam en de tweede helft - aanvang 14.30 uur - in het Wagener Stadion. Zorg ervoor dat je geen seconde mist van dit afscheidduel, want dit is dé kans om de toppers van weleer nog één keer in actie te zien.