Rabo Champions Trophy Women


Wieke Dijkstra voelt gezonde spanning

Het Nederlands dameselftal werkte vrijdagmiddag de laatste training af. Opvallende afwezige was Sylvia Karres. De spits van Amsterdam was getuige bij een huwelijk en kreeg van bondscoach Marc Lammers toestemming om de training te missen. Karres meldt zich vanavond weer bij Oranje, dat morgen de Champions Trophy opent tegen Australië. Voor Wieke Dijkstra kan het toernooi niet snel genoeg beginnen.

De Oranjeselectie telt achttien speelsters, terwijl voor elke wedstrijd slechts zestien namen op het wedstrijdformulier mogen staan. Dat betekent dat elk duel twee speelsters plaats moeten nemen op de tribune. Vrijdagmiddag, na de laatste training, was nog niet bekend wie tegen Australië aan de kant moet blijven. Wieke Dijkstra hoopt dat zij de dans ontspringt. Ze wil op de openingsdag van de Champions Trophy dolgraag haar tiende interland spelen.

Multifunctioneel

De afgelopen weken waren behoorlijk zwaar, zo laat Dijkstra na de afsluitende training weten. `We hebben heel hard getraind en wat mij betreft mag het toernooi nu ook snel beginnen. Ik heb er heel veel zin in.' De pas 22-jarige middenveldster van Laren heet een multifunctionele speelster te zijn. Ze kan op het middenveld op elke positie uit de voeten - links, rechts en centraal - en heeft bovendien verdedigende kwaliteiten. `Ik wil dit toernooi heel veel leren. Ik ben blij dat ik van Marc de kans heb gekregen om te laten zien wat ik kan.'

Krachtmeting

Mocht Dijkstra morgen op het wedstrijdformulier staan, dan is het pas de tweede keer dat ze tegen Australië speelt. In 2003 nam Dijkstra met Oranje deel aan een zeslandentoernooi in Korea. Toen verloor Nederland met 0-1 van Australië, maar een meer recente krachtmeting mondde uit in een overwinning. Nederland won afgelopen december de Champions Trophy door in de finale Australië te verslaan. `Gisteren hebben we Australië zien oefenen tegen Duitsland. Wat me opviel was dat de Australische speelsters ontzettend fit zijn. Van de ervaren speelsters hoor ik dat wedstrijden tegen Australië altijd leuk zijn. Ik ben erg benieuwd hoe het zal gaan.'

Vol Wagener

Dijkstra gaf toe dat ze zo vlak voor het toernooi behoorlijk wat spanning voelt. `Maar dat is gezond. Als ik een beetje zenuwachtig ben gaat het vaak beter dan wanneer ik dat niet voel.' Dat de Champions Trophy in eigen land wordt gespeeld, maakt het voor Dijkstra extra speciaal. `Het is superleuk dat ouders, vrienden en vriendinnen nu kunnen komen kijken. Spelen in een vol Wagener Stadion is volgens mij iets fantastisch. Ik hoop dat ik er morgen sta.' (DvdB)