Inspectie Verkeer en Waterstaat


7 juli 2006: Veiligheid scoort slecht op zandwinningschepen

Overbelading en te weinig bemanning aan boord zijn de voornaamste tekortkomingen die de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten aantroffen tijdens een handhavingactie gericht op schepen die voor zandwinning gebruikt worden. De gezamenlijke actie vond plaats van 26 tot en met 29 juni 2006 op en rond de Westerschelde.

Schepen die voor zandwinning ingezet worden, vormen een kleine, specifieke groep. De inspectie en het KLPD controleerden zeven schepen. Vijf schepen waren overbeladen, wat een ernstig veiligheidsrisico vormt. Op drie van deze schepen was tevens niet het voorgeschreven minimum aantal bemanningsleden aanwezig om het werk op veilige wijze uit te voeren. De bemanning op één schip leefde de regels voor arbeids- en rusttijden niet na. Op twee schepen werden geen onregelmatigheden geconstateerd.

De Waterpolitie, unit Zeeuwse Stromen, heeft naar aanleiding van de overtredingen diverse malen proces-verbaal opgemaakt. De inspectie gelastte schippers van de overbeladen schepen naar de haven te gaan om te lossen, alvorens ze hun werk voort konden zetten. De inspectie en KLPD blijven deze sector nauwlettend volgen.

7-7-2006 Inspectie Verkeer en Waterstaat. Privacy statement