Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Vietsch over een opnamestop van zorgaanbieders in Noordoost Noord-Brabant

Kamerstuk, 7-7-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2698773

7 juli 2006

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Vietsch over een opnamestop van zorgaanbieders in Noordoost Noord-Brabant. (2050615970)

Vraag 1
Wat vindt u van het feit dat de zorgaanbieders in de regio noordoost Noord-Brabant in overleg met het zorgkantoor besloten hebben tot een cliëntenstop per 1 juli 2006? 1)

Antwoord 1
Voor de zorgaanbieder dient het belang van de cliënt voorop te staan. Voordat het zorgaanbod aan cliënten wordt beëindigd, dient de zorgaanbieder met het zorgkantoor de problemen te bespreken. Het overleg met het zorgkantoor VGZ is nog gaande. Het is ongepast van de zorgaanbieder om te spreken van een beëindiging van de zorg voordat dit overleg is afgerond. Het zorgkantoor is verantwoordelijk voor een adequaat zorgaanbod. Volgens de bestaande procedure kan VGZ eventuele knelpunten aanmelden bij het Ctg/ZAio.

Vraag 2
Betekent dit dat nieuwe cliënten ook geen overbruggingszorg kunnen krijgen? Hoe verhoudt zich dit tot uw toezeggingen in het algemeen overleg Modernisering AWBZ d.d. 22 juni jl. dat geïndiceerde cliënten zorg moeten krijgen?

Antwoord 2
Deze toezeggingen blijven van kracht. Zoals bij het antwoord van vraag 1 vermeld is er geen sprake van een opnamestop.

Vraag 3
Hoeveel meldingen heeft het College tarieven
gezondheidszorg/Zorgautoriteit i.o. (CTG-ZAio) inmiddels gehad van instellingen en/of zorgkantoren over knelpunten? Tot welke acties heeft dit inmiddels geleid?

Antwoord 3
Deze week heb ik een brief naar het Ctg/ZAio gestuurd met het verzoek om mij uiterlijk 15 augustus a.s. over de ingediende knelpunten te rapporteren. Deze datum is gekozen om de partijen in het lokale overleg tijdig helderheid te geven over een eventuele bijstelling van de contracteerruimte. Bij deze brief aan Ctg/ZAio is als bijlage een overzicht gevoegd van knelpunten die ik heb ontvangen van enkele zorgaanbieders en zorgkantoren en de inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland. Uit navraag bij het Ctg/ZAio blijkt dat zij van circa 20 zorgaanbieders en enkele zorgkantoren knelpunten heeft ontvangen.

Vraag 4
Wat gaat u doen voor de tweede contracteerronde van 16 juli 2006, zodat wordt voorkomen dat cliënten zonder zorg komen te zitten?

Antwoord 4
Volgens een inventarisatie bij het CTG/Zaio is nog EUR 197 miljoen euro beschikbaar voor de volgende twee contracteerronden. Het is de verantwoordelijkheid van het zorgkantoor om zodanige afspraken met zorgaanbieders te maken dat daarmee eventuele knelpunten worden opgelost. Daarnaast zal ik, rekening houdend met de zorgplicht die bij de uitvoering van de AWBZ bestaat, een beslissing nemen over de uitkomsten van de inventarisatie van het Ctg/ZAio.

Vraag 5
Wilt u de bovenstaande vragen binnen een week beantwoorden?

Antwoord 5
Ja.

1) Persbericht `Klantenstop Verpleging en Verzorging in Noordoost Noord-Brabant' van Zorg voor Ouderen Maasland, 30 juni 2006