Reactie ESA op advies van EU Commissie inzake zonnebankgebruik

Stichting verantwoord zonnen

De European Sunlight Association (ESA) verwelkomde het onlangs gepubliceerde advies van de Scientific Committee on Consumer Products (SCCP) aan de Europese Commissie dat sommige bevolkingsgropen geen gebruik zouden moeten maken van zonnebanken op hoofdlijnen. Dit betreft kinderen, mensen met een lichtgevoelige huid, sproeten, moedervlekken of bij wie veel huidkankergevallen in de familie voorkomen.

Evenzeer is het de mening van de ESA dat deze groepen ook niet zouden moeten zonnebaden aangezien het risico van verbranding of overbestraling hetzelfde is, of de bron nu een zonnebank is of de natuurlijke zon en wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat juist deze factoren het risico op huidkanker verhogen.

Gary Lipman, voorzitter van de ESA Media Commissie: 'Ondanks dat de ESA ieder initiatief toejuicht dat de normen over zonnebankgebruik verder kunnen verbeteren, is de ESA tegelijkertijd verontrust dat de SCCP het in haar advies niet voldoende duidelijk maakte dat niet het reguliere zonnen, maar alleen óverbestraling door UV en verbranding als gevolg daarvan kan leiden tot een verhoogd risico op huidkanker. Dit betekent dat zonnebaders die niet tot de genoemde bevolkingsgroepen horen en ook de aanbevolen maximum zonnetijden niet overschrijden géén verhoogd risico lopen op huidkanker. Integendeel, er komt steeds overtuigender medisch en wetenschappelijk bewijs voor het feit dat een beperkte hoeveel UV-straling het vitamine D gehalte op peil houdt, hetgeen essentieel is voor een goede gezondheid en veel chronische ziekten kan voorkomen'.

Fabrikanten en leveranciers die (in Nederland via Samenwerking Verantwoord Zonnen-SVZ) zijn aangesloten bij de ESA verstrekken al jarenlang adequate gebruiksaanwijzingen en waarschuwingen voor een verantwoord gebruik van zonneapparatuur. In zonnestudio's is goed opgeleid personeel aanwezig die de klanten een persoonlijk afgestemd advies kunnen geven.