Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA 's-Gravenhage

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer AI/CB/06/55434

Onderwerp Datum Contactpersoon Eindverslag inspectieproject Kinderopvang 7 juli 2006

Hierbij bied ik u het eindverslag aan van het AI-inspectieproject Kinderopvang. In de periode van januari 2005 tot en met januari 2006 heeft dit project plaatsgevonden gericht op fysieke belasting van werknemers werkzaam in de kinderopvang.

In de voorliggende rapportage worden de inspectieresultaten gepresenteerd. De resultaten van dit project zijn representatief voor de sector kinderdagverblijven 0 ­ 4 jarigen.

In het inspectieproject zijn veel overtredingen geconstateerd op het gebied van fysieke belasting. Geconcludeerd kan worden dat er in de sector, ondanks het afgesloten Arboconvenant en de inspanningen van sociale partners in de afgelopen jaren, de daadwerkelijke invoering op de werkvloer van de normen nog te wensen overlaat. Met betrekking tot de voorlichting en instructie aan werknemers omtrent fysieke belasting lijkt voldoende te zijn.

Gezien de representativiteit voor de sector, stel ik u van de resultaten van dit inspectieproject op de hoogte.
De arbeidsinspectie houdt de vinger aan de pols door over enige tijd te kijken of verbeteringen zijn doorgevoerd.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)