Ingezonden persbericht


Actieprogramma Fysieke Veiligheid met een jaar verlengd.

Het College van B&W stelt voor om het actieprogramma Fysieke Veiligheid met een jaar te verlengen. Redenen voor verlenging van het actieprogramma zijn de aangescherpte landelijke regelgeving, de complexiteit van de Leidse binnenstad en de bouwkundige staat van een aantal panden in Leiden. Verder worden de resultaten van de quick scan horecavergunningen aangeboden aan de Raad.

Actieprogramma Fysieke Veiligheid

De verlenging van het Actieprogramma Fysieke Veiligheid tot eind 2008 wordt voorgesteld in de jaarrapportage 2005 van het Actieprogramma. Vorig jaar heeft het NIBRA (Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding) onderzoek verricht naar de kwaliteit en het functioneren van de inhaalslag gebruiksvergunning. Dit rapport heeft mede geleid tot een aantal aanpassingen binnen de inhaalslag gebruiksvergunningen. Zo is een nieuwe checklist opgesteld voor de inspecties en is de formulering van de gebruiksvergunning aangepast. AVD, het Adviesbureau Van Dijke, voert de inspecties uit namens de Gemeente.

Quick scan gebruiksvergunningen horeca

Eind vorig jaar is op verzoek van de Raad een quick scan uitgevoerd naar het nut en de noodzaak van de gebruiksvergunning met beperkte geldigheidsduur. De brandweer heeft daartoe een onderzoek verricht bij 60 horecapanden in Leiden. Uit deze scan blijkt onder meer dat gebruiksvergunningen met beperkte geldigheidsduur op (bijna) alle brandveiligheidsaspecten 2,5 tot 5 maal beter scoren dan vergunningen met onbeperkte geldigheidsduur.

College wil nieuw beleid gebruiksvergunning

Het College is van plan na de zomer met nieuwe beleidsvoorstellen te komen aan de Raad over gebruiksvergunningen. Naast de hierboven genoemde ontwikkelingen spelen hierin ook landelijke ontwikkelingen, zoals de invoering van het Gebruiksbesluit en de Omgevingsvergunning, een rol. Het College wil met voorstellen komen waarin het systeem van gebruiksvergunningverlening wordt gecontinueerd, maar met gebruiksvergunningen voor onbepaalde tijd in combinatie met een bijpassend handhavingsysteem.

Nadere informatie

Floor van Deursen, bureau Communicatie gemeente Leiden tel. (071) 516 5138.

---- --