Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Trendnota Arbeidszaken Overheid 2006

Trendnota Arbeidszaken Overheid 2006

7 juli 2006

Op 17 mei heeft u het Sociaal Jaarverslag Rijk 2005 ontvangen (kamerstuk 30 301, nr. 7). De lijst met functies bij de sector Rijk met een beloning boven het gemiddeld belastbare loon (EUR 158 000) van ministers maakte daar onderdeel van uit. Deze lijst is tot stand gekomen in het kader van de Wet Openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (WOPT). In mijn brief van 1 juni heb ik u laten weten dat deze lijst niet compleet was.

De WOPT schrijft voor dat onder bepaalde omstandigheden ontslagregelingen (waaronder de FPU-plusregeling) tot opname op de lijst leiden. Het gaat daarbij vooral om de volgende situatie:

Functies waarbij sprake is van het storten van koopsommen in het kader van sociaal flankerend beleid in de sector Rijk (of andere ontslagregeling) moeten (indien het totaal - inclusief het belastbare inkomen - hoger is dan EUR 158 000) ook worden gepubliceerd. In die gevallen is er namelijk sprake van onvoorwaardelijke rechten die in 2005 zijn verkregen door betrokken werknemers.

In die gevallen waarin voor betrokkenen GEEN koopsom afgestort is en er jaarlijks wordt gesuppleerd (mits aan voorwaarden is voldaan, zoals geen nieuwe functie aanvaard), is er GEEN sprake van onvoorwaardelijk recht. De betrokken medewerker ontvangt dan een uitkering ter hoogte van (doorgaans) 70% van zijn/haar laatstgenoten bezoldiging en zal daarmee niet boven de EUR 158 000 uitkomen.

De aanvullingen op de in het Sociaal Jaarverslag gepubliceerde lijst die u hierbij ontvangt hebben allemaal betrekking op één specifieke vorm van voorzieningen ten behoeve van beloningen betaalbaar op termijn, te weten het verstrekken van een koopsompolis. Deze voorzieningen maken deel uit van de uitvoering van het sociaal flankerend beleid dat voor de Rijksdienst is afgesproken voor de periode 2003-2005.

Allereerst deel ik u mee dat van alle ambtenaren die aanvullend zijn opgenomen in de lijst, het reguliere salaris lager ligt dan het gemiddelde van een minister. Zij zijn enkel in de lijst opgenomen vanwege de koopsompolis. Ik wil u erop attent maken dat deze koopsommen niet in één keer ter beschikking komen van de betrokken medewerker, doch worden uitbetaald over een periode van gemiddeld ruim 7 jaar. Daarbij wordt, noch in 2005, noch in enig volgend jaar, een jaarlijkse beloning bereikt die boven het gemiddelde belastbare loon van ministers uitstijgt. Ook wil ik erop wijzen dat alle voorzieningen die zijn getroffen rechtmatig bevonden zijn in de controle over 2005. Alleen omdat de omvang van de koopsom samen met het belastbare inkomen over 2005 het bedrag van EUR 158 000 overstijgt, dienen deze functies nu gepubliceerd te worden in het kader van de WOPT.

Als bijlage bij deze brief treft u het volledige overzicht van functies in de sector Rijk aan waarvoor de publicatieplicht in het kader van de WOPT geldt, uitgezonderd het ministerie van VWS1. Het ministerie van VWS zal na de zomer rapporteren over aanvullende gevallen indien die zich bij VWS hebben voorgedaan.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J. W. Remkes

In de rechter kantlijn kunt u de aangevulde WOPT-lijst downloaden in pdf-formaat.