Gemeente Tilburg

Datum
5 juli 2006

Gewijzigd bouwplan urban villa Vlashoflaan - project Quirijnboulevard.

Zienswijzen indienen van 7 juli tot en met 17 augustus 2006

Eén van de bouwplannen in het deelproject Park-Noord van Quirijnboulevard betreft de realisering van een appartementencomplex bestaande uit 22 appartementen met parkeerkelder en parkeergelegenheid in het openbaar gebied aan de Vlashoflaan nabij de Van Oosterzeestraat. Dit bouwplan heeft in 2004 reeds ter visie gelegen met de mogelijkheid tot het indienen van inspraakreacties. Gedurende de verdere ontwikkeling is dit bouwplan enigszins gewijzigd. De wijziging betreft de parkeerkelder onder de urban villa, die groter is geworden en hiermee aan de zuidzijde dieper het park insteekt, dan volgens het eerdere bouwplan.

Vrijstellingsprocedure

De bouwplannen passen niet in de geldende bestemmingsplannen Tilburg-Noord Heikant en Tilburg-Noord Quirijnstok. Het college wil versneld medewerking verlenen en daarvoor een vrijstellingsprocedure volgen op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Omdat het bouwplan voor de urban villa is aangepast, wordt dit plan in het kader van die procedure nu opnieuw ter inzage gelegd.

Zienswijzen indienen

Het vrijstellingsverzoek, het ontwerp-besluit om vrijstelling te verlenen en het gewijzigde bouwplan liggen van 7 juli tot en met 17 augustus 2006 ter inzage in:
. het gemeentelijk informatiecentrum in Stadskantoor 1, Stadhuisplein 130 (ingang naast het paleis). Openingstijden: maandag van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag, woensdag , vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en donderdag van 13.00 tot 20.00 uur.
. bij de balie Bouwen, Wonen in de Stadswinkel Noord aan de Brücknerlaan 20a: maandag van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag, woensdag, donderdag van 10.00 tot 18.00 uur en vrijdag van 13.00 tot 20.00 uur. In de vakantieperiode gelden voor de balie in Stadswinkel Noord tot en met 11 augustus 2006 echter gewijzigde openingstijden: maandag van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag, woensdag, donderdag van 10.00 tot 12.00 uur en vrijdag van 13.00 tot 18.00 uur.

Tijdens de periode van 7 juli tot en met 17 augustus 2006 kunt u schriftelijk en mondeling zienswijzen (bezwaren) indienen. Deze kunt u richten aan de directeur van de dienst Publiekszaken, Postbus 90118, 5000 LA Tilburg, onder vermelding van "Zienswijzen gewijzigd bouwplan urban villa Vlashoflaan - project Quirijnboulevard." Voor het indienen van mondelinge zienswijzen kunt u bellen naar telefoonnummer 013 - 542 85 63.

Vervolg procedure

Na het verstrijken van de inzagetermijn neemt het college een standpunt in over de ingekomen zienswijzen en het vervolg van de procedure. Heeft u zienswijzen ingediend, dan wordt u persoonlijk van het besluit van het college op de hoogte gebracht. Besluit het college de procedure voort te zetten, dan is de volgende stap het aanvragen van een verklaring van geen bezwaar bij de provincie. Als de provincie een verklaring van geen bezwaar heeft afgegeven, kan het college vrijstelling verlenen en een bouwvergunning afgeven. Vanaf dat moment kan gestart worden met de bouw.

Meer informatie?

Hebt u naar aanleiding van deze brief nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de heer Wim Maas van de afdeling Stedenbouw. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 013 - 542 85 63 of via emailadres: wim.maas@tilburg.nl. Toelichting vrijstellingsprocedure

Vrijstellingsprocedure op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening Een bestemmingsplan is een ruimtelijk plan van de gemeente waarin de regels staan over het gebruik van de grond, de aanwezige gebouwen en de bouwmogelijkheden. Het is juridisch bindend voor iedereen; dat wil zeggen dat burgers, bedrijven, instellingen, maar ook de overheid zich aan die regels moeten houden.

Het kan zijn dat er een bouwplan wordt ontwikkeld dat niet past in het geldende bestemmingsplan. De gemeente kan in dat geval geen bouwvergunning afgeven. Wil de gemeente toch aan het bouwplan meewerken, dan biedt artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening de mogelijkheid om in te stemmen met het bouwplan via een zogenaamde vrijstellingsprocedure.

Deze vrijstellingsprocedure verloopt in het kort als volgt:


1. Bij de gemeente wordt een bouwplan ingediend dat afwijkt van het geldende bestemmingsplan. Samen met het bouwplan dient de initiatiefnemer daarom ook een vrijstellingsverzoek in.
2. Het college beoordeelt het afwijkende bouwplan en besluit aan het plan te willen meewerken.
3. Het college start een vrijstellingsprocedure.
4. Het vrijstellingsverzoek en het bouwplan worden 6 weken ter inzage gelegd. Tijdens de inzagetermijn kunnen schriftelijk en mondeling zienswijzen worden ingediend.
5. Na het verstrijken van de inzagetermijn neemt het college een standpunt in over de ingekomen zienswijzen. Het college kan beslissen het bouwplan ongewijzigd verder in procedure te zetten, het bouwplan aan te passen of geen verdere medewerking meer te verlenen. In het laatste geval wordt de procedure niet voortgezet.
6. Besluit het college de procedure voort te zetten, dan is de volgende stap het aanvragen van een verklaring van geen bezwaar bij de provincie.
7. Als de provincie een verklaring van geen bezwaar heeft afgegeven, kan het college vrijstelling verlenen en een bouwvergunning afgeven. Vanaf dat moment kan gestart worden met de bouw. De verleende bouwvergunningen worden wekelijks gepubliceerd in het Gemeentenieuws in de Tilburgse Koerier.

Verklarende woordenlijst


- bestemmingsplan: een ruimtelijk plan waarin de regels staan over het gebruik van de grond, de aanwezige gebouwen en de bouwmogelijkheden. Het is juridisch bindend voor iedereen; dat wil zeggen dat burgers, bedrijven, instellingen, maar ook de overheid zich aan die regels moeten houden.


- vrijstellingsverzoek: een verzoek dat bij de gemeente wordt ingediend om aan een bouwplan dat niet past binnen het geldende bestemmingsplan toch medewerking te verlenen. Degene die wil gaan bouwen dient het vrijstellingsverzoek in samen met het bouwplan.


- vrijstellingsprocedure: deze procedure maakt het - na zorgvuldige afweging - mogelijk om een bouwvergunning te verlenen in afwijking van het geldende bestemmingsplan.


- zienswijzen: bezwaren die omwonenden en andere belanghebbenden hebben tegen het bouwplan en de ruimtelijke onderbouwing.


- verklaring van geen bezwaar: een verklaring van de provincie aan de gemeente dat zij instemt met het bouwplan. De provincie betrekt in haar besluitvorming de ingediende zienswijzen en het gemeentelijk standpunt daarop.


---- --